Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 18 juni 2011

Geta Schnellen over het PGB

Geta Schnellen zond me een uitgebreide mail over de Bezuinigingsplannen van het kabinet op het Persoonsgebonden Budget. Hieronder haar hartekreet.

Beste Theo ,


Bij deze wilde ik graag jullie een tip doorgeven betreft Bezuinigingsplannen PGB (Persoonsgebondenbudget)


Voor het Zomer-reces wordt de beslissing genomen,daarom vind ik het extra belangrijk dat er nu actie wordt ondernomen , ik vind niet dat dit mag gebeuren,ik vind dat iedereen recht heeft op goeie zorg,en niet geheel onbelangrijk ik vind het belangrijk dat we onze vrijheid en zelfstandigheid behouden,ook doet het iets met je eigenwaarden.

Mantelzorg is voor mij geen opsie,mn ouders wonen 100 KM van me vandaan ik woon in Velp (gld) en m'n ouders in Haarlem, en daarbij ik wil m'n vrijheid en zelfstandigheid behouden. daarom wil ik niet terug bij m'n ouders gaan wonen ,naar een instelling of naar een verpleegtehuis.


De Thuiszorg biedt namelijk geen zorg op maat, en PGB bied wel zorg op maat daarom is het belangrijk dat de 90% waaronder ik het PGB behoud.


Voor deze 90% waaronder ik was de PGB ook bedoeld toen het in het leven werdt geroepen door de VVD Erica Terpstra, en niet voor de 24uur zorg.


Donderdag 23 Juni 2011 is er een Debat over het PGB 90 % bezuinigingsplannen,daarna is er een grote Manifestatie in Den Haag betreft bezuinigingsplannen 90% PGB, waar ik zekers heen ga.
ik heb een Spandoek gemaakt met de volgende leus "Ik wil mijn vrijheid en zelfstandigheid , Mag ik ?!! " , dat Spandoek neem ik op donderdag 23 juni mee naar de Grote Manifestatie in Den Haag als ik ga Demonstreren.
90% drijgt hun PGB kwijt te raken waaronder ik.


Mijn naam is Geta Schnellen, ben 31 jaar.


ik heb een beperking,ben vanaf m'n geboorten halfzijdig verlamd en heb epilepsie, door dat ik 8 uur in de week een PGB heb kan ik zelfstandig wonen, deze 8 uur in de week PGB is absoluut geen luxen.


Als ik m'n PGB-hulp niet meer zou hebben zou ik m'n Vrijwilligerswerk bij Vakantiehotel de Valkenberg van Het Rode Kruis niet meer kunnen doen.
PGB (Persoonsgebondenbudget) is goedkoper als Zorg in Natura.

De Zorgmannagers ,zorg in natura,en de zorgkantoren die zijn pas duur, PGB is echt goedkoper. Bijdeze nog wat extra info met daarbij 11 feiten hierover.

11 feiten én misleidingen bij de nieuwe pgb-plannen Terug naar afhankelijkheid en bevoogding. Afbraak van innovatieve vormen van zorg. De nieuwe pgb-plannen van dit kabinet zijn desastreus, al wil het kabinet ons anders doen geloven.

Aan de hand van onder andere het interview met Fleur Agema (PVV) op 1 juni bij Knevel & Van den Brink laten we u zien wat de feiten zijn rondom de nieuwe pgb-plannen, welke uitlatingen daarover worden gedaan en waar u zich niet door moet laten misleiden.

Actie

Om deze plannen te keren is actie nodig. Per Saldo rekent ook op u!
Houd de berichtgeving op deze website in de gaten.

Feit nummer 1: ernstig beperkt, toch geen pgb-behoud
Feit nummer 2: met een verblijfsindicatie (zzp) minder geld Feit nummer 3: begeleiding van gemeente alleen in theorie
Feit nummer 4: zorg in natura voldoet in 40% van de gevallen niet
Feit nummer 5: zorgverlener contracteren via zorgkantoor lijkt een farce
Feit nummer 6: pgb is goedkoper
Feit nummer 7: geen eigen regie meer, afbraak innovatie
Feit nummer 8:  < 1% fraude: geen reden om pgb aan te pakken

Feit nummer 9: er ís een alternatief plan
Feit nummer 10: straks nog meer handen tekort
Feit nummer 11: Erica Terpstra (VVD) stond aan de wieg van het pgb ...

Feit nummer 1: ernstig beperkt, toch geen pgb-behoud
Iemand krijgt een indicatie voor verblijf, de zogenoemde ‘verpleeghuisindicatie’, als hij gedurende de hele dag zorg nodig heeft.
Lang niet iedereen met een ernstige beperking heeft een indicatie voor verblijf, dus lang niet iedereen met een ernstige beperking heeft een pgb in de vorm van een zorgzwaartepakket (zzp).
Iemand met een dwarslaesie of een spierziekte kan heel goed zelfstandig wonen met een aantal uren hulp per dag. Hij of zij gaat het pgb dus kwijtraken als het aan het kabinet ligt.

Fleur Agema in Knevel & Van den Brink
'Hierover is veel onduidelijkheid ontstaan, omdat we de laatste dagen mensen met ernstige handicaps in beeld kregen die heel erg bang gemaakt zijn, doordat ze misschien hun mogelijkheid om zelfstandig te kunnen blijven wonen kwijtraken. Die groep, met een verpleeghuisindicatie, hoeft zich geen zorgen te maken. De mevrouw in het filmpje, Erna van Vondel, zou als ze het pgb niet zou hebben, in een instelling wonen. Voor al deze mensen geldt, dat het pgb blijft bestaan. Dat niet alleen, we gaan het wettelijk verankeren. Dus het wordt een wettelijk recht op zorg.'

De misleiding
Erna van Vondel, de vrouw van het filmpje, woont in een aangepaste woning van een stichting. Ondanks haar ernstige handicap hoeft zij geen indicatie voor verblijf te hebben.
Als zij in een Fokuswoning woont, is dat zelfs een contra-indicatie. Een expliciete voorwaarde voor bewoners van Fokuswoningen is namelijk, dat zij voldoende sociaal zelfredzaam zijn en geen indicatie hebben voor – langdurig – verblijf.
Mensen die in Fokuswoningen wonen, krijgen dus per 2014 geen pgb meer.
---
Feit nummer 2: met een verblijfsindicatie (zzp) minder geld
De budgetten van de zzp’s zijn per 1 januari 2011 verlaagd met € 7.350,--.

Daarnaast hebben mensen met een zzp ook te lijden onder de verlaging van alle pgb’s met 3% en het niet compenseren van de prijsstijging (indexering) van 1,5%.

Fleur Agema in Knevel & Van den Brink
'Deze mensen met een zzp krijgen zelfs 5% meer.'

De misleiding
Gezien bovenstaand feit is de verhoging van 5% slechts een doekje voor het bloeden. Op dit moment hebben bestaande budgethouders met een zzp budgetgarantie.
Voor hen is nog niets geregeld. Als hun budgetgarantie komt te vervallen, is het maar de vraag of particuliere woonvormen het hoofd boven water kunnen houden.

Feit nummer 3: begeleiding van gemeente alleen in theorie
Op de functie begeleiding in de AWBZ is sinds 2009 al ernstig bezuinigd. Mensen met lichte beperkingen kunnen hier al geen gebruik meer van maken. Zij kunnen bij hun gemeente aankloppen als zij begeleiding nodig hebben om deel te nemen aan activiteiten, zoals bijvoorbeeld de voetbaltraining of winkelen. In 2013 wordt de functie begeleiding uit de AWBZ overgeheveld naar de Wmo en moet iedereen die begeleiding nodig heeft zich melden bij de eigen gemeente.

Fleur Agema in Knevel & Van den Brink
'Het beeld is ontstaan, dat mensen die nu begeleiding krijgen hun zorg kwijtraken. Bijvoorbeeld de begeleiding bij het boodschappen doen. Maar de begeleiding gaat over naar de Wmo, dus naar de gemeente, en binnen die Wmo is er ook een mogelijkheid voor een pgb.'

De misleiding
In de eerste plaats is boodschappen doen al sinds 2009 uit de AWBZ gehaald. Bovendien is het in theorie al sinds 2007 mogelijk een pgb voor begeleiding van de gemeente te krijgen, alleen, Per Saldo kent geen voorbeelden waarin dat gebeurt. Gemeenten bieden wel collectieve voorzieningen aan, zoals opvang in een groep. In het recente bestuursakkoord staat nergens te lezen dat begeleiding bij de gemeente een individuele voorziening kan zijn, maar ook niet dat het een collectieve voorziening is. Wel staat er dat gemeenten in 2015 kunnen gaan kijken of begeleiding een algemene voorziening kan gaan worden, wat betekent dat de individuele aanvraag (pgb) voor begeleiding onmogelijk wordt. De geruststelling dat begeleiding straks met een pgb-Wmo kan worden ingekocht, noemen wij regelrechte misleiding. 

Feit nummer 4: zorg in natura voldoet in 40% van de gevallen niet
De mensen die straks geen gebruik meer kunnen maken van het pgb, de mensen die enkele uren zorg per dag nodig hebben, krijgen voortaan zorg in natura, via een instelling.

Fleur Agema in Knevel & Van den Brink
'En dan heb je nog een groep, niet de hele zware gevallen, maar net er tussenin. Die krijgen voortaan via een instelling hun zorg, maar zij behouden het wettelijk recht op zorg uit de AWBZ.'

De misleiding
Oók degenen met een zwaardere handicap, zoals volledig rolstoelafhankelijke mensen, krijgen geen pgb meer en moeten een instelling gaan inschakelen. 40% van hen kan deze zorg echter helemaal niet krijgen van een instelling, omdat een instelling die zorg niet geeft. Dit blijkt uit onderzoek van ITS, Nijmegen. Het kabinet geeft geen antwoord op de vraag, hoe ze het ontbreken van vraaggerichte zorg gaat oplossen.

Feit nummer 5: zorgverlener contracteren via zorgkantoor lijkt een farce Bestaande budgethouders hebben de mogelijkheid hun bestaande zorgverlener te behouden door deze te laten contracteren door het zorgkantoor.

Staatssecretaris Van Veldhuijzen van Zanten op CDA-tv
'Mensen zonder indicatie die nu een pgb hebben, krijgen hun pgb vanaf 2014 niet meer op de bankrekening. Maar dat betekent niet dat zij hun recht op zorg verliezen. Met mensen die goeie, een bij hun passende en aantoonbaar goedkopere oplossing hebben gevonden die ik in natura niet kan leveren, ga ik in gesprek om te kijken of ik hun oplossingen met de zorgkantoren binnen de contracteerruimte kan brengen. Dus ook die mensen hoeven niet ongerust te zijn. Daarover ben ik in gesprek met Per Saldo.'

De misleiding
De staatssecretaris is hierover niet met Per Saldo in gesprek. Uit haar woorden maken we op dat ze dit van plan is. Per Saldo staat zeer sceptisch ten opzichte van dit plan. Dit zou een geheel nieuwe ‘tak van sport’ worden voor de zorgkantoren, waar zij zich grondig op zouden moeten voorbereiden. Want op grond van welke criteria beoordeelt een zorgkantoor of een zorgverlener gecontracteerd kan worden? Wie beslist als een budgethouder niet meer tevreden is en hij de zorgverlener wil ontslaan? En zijn het wel de zorgkantoren die dit gaan doen, want de AWBZ wordt in de plannen van het kabinet in 2014 overgeheveld naar de zorgverzekeraars. Dit zijn nog maar enkele vragen, die dit plan erg ingewikkeld en nauwelijks uitvoerbaar lijken te maken. Belangrijkste, niet acceptabel gevolg is, dat bestaande budgethouders hun eigen regie gaan verliezen. Om nog maar niet te spreken over nieuwe gevallen. Zij hebben alleen nog recht op zorg in natura, van hun vrijheid is helemaal niets meer over.

Feit nummer 6: pgb is goedkoper
Mensen met een AWBZ-indicatie voor verblijf, kunnen kiezen tussen of zorg van een instelling (opname) of zelf hun zorg thuis regelen met een pgb. Het aantal AWBZ-indicaties is enorm gestegen, met name voor mensen met een pgb. Echter, het geld dat mensen gemiddeld met een pgb besteden is niet verhoogd. De kosten per persoon in zorg in natura stijgen sterk.

Fleur Agema in Knevel & Van den Brink
'De PVV wil fors investeren in de zorg. Die investering komt er ook. Je hebt een pot voor de AWBZ en daarnaast een pot voor de pgb’s. Ieder jaar weer was daar een overschrijding, ieder jaar weer een pgb-stop, werden de tarieven verlaagd. Die onzekerheid ontstond omdat er steeds meer mensen gebruik van gingen maken. Er is een enorme overschrijding in de toekomst. Die is er nu nog niet. Wat we nu doen is geen bezuiniging op het huidige budget, het gaat om een bezuiniging op de uitloop die de komende jaren zou zijn ontstaan.'

De misleiding
De keuze voor een pgb is gegroeid. Dat deze groei beteugeld moet worden is onontkoombaar, vindt ook Per Saldo. Uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) komen interessante cijfers aan het licht. Hieruit blijkt dat 20% van de gebruikers in de AWBZ een pgb heeft en zij 10% van het totale bedrag van de AWBZ besteden. Het blijkt dat de kosten per persoon in de naturazorg flink stijgen. Daar staat tegenover dat het aantal budgethouders weliswaar toeneemt, maar het bedrag dat zij per persoon besteden niet stijgt en zij per persoon lager uitkomen dan zorg in natura. Een pgb is ongeveer 70% van de kosten die iemand zou maken in zorg in natura. Bij overheveling van 90% van de budgethouders naar zorg in natura dient er rekening gehouden te worden met een forse kostenstijging. Lees ook bij feit t nummer 9: er ís een alternatief plan.

Feit nummer 7: geen eigen regie meer, afbraak innovatie
De maatregelen zijn geen bezuiniging maar een ombuiging. Er wordt geïnvesteerd in andere zorg; de instellingen krijgen meer geld en budgethouders zijn hiervan de dupe.

Fleur Agema in Knevel & Van den Brink
'Wij als PVV willen een forse investering in de zorg. Die komt er ook. Er komen 12.000 extra handen aan het bed.'

De misleiding
Met deze keuze neemt het kabinet, samen met zijn gedoogpartij, mensen met een beperking hun vrijheid af. Zij worden weer afhankelijk van instellingen en welwillende mantelzorgers. Instellingen mogen weer bepalen welke zorg goed voor hen is. Een groot stuk innovatie in de zorg wordt afgebroken. Zoals de meer dan 1000 geregistreerde zorgboeren, een typisch pgb-zorgproduct. Het is de vraag of zij 90% minder budgethouders kunnen overleven. Want zullen zij worden gecontracteerd door het zorgkantoor? 

Feit nummer 8: < 1% fraude: geen reden om pgb aan te pakken
Waar mensen geld van de overheid kunnen krijgen – zoals een werkloosheidsuitkering, kinderbijslag, het pgb, of het geld dat instellingen krijgen van de overheid – kan er worden gefraudeerd. Met het pgb wordt in minder dan 1% van het totale budget gefraudeerd. Zie het meest recente onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland.

De misleiding
Waarom er nog altijd gefocust wordt op fraude met het pgb is gezien dit lage percentage onbegrijpelijk. Dit terwijl er bij fraudegevallen die zorgverzekeraars bij zorg in natura opsporen of bij fraudegevallen in de thuiszorg nauwelijks wordt stilgestaan. Per Saldo heeft al vele gesprekken met het ministerie gevoerd, over hoe het pgb nog meer solide kan worden gemaakt. We hebben zelfs subsidie gekregen voor de ontwikkeling van het keurmerk voor pgb-bemiddelingsbureaus, dat op het punt staat geïntroduceerd te worden. Met deze nieuweplannen is het de vraag of bemiddelingsbureaus überhaupt kunnen blijven bestaan, vanwege het geringe aantal budgethouders, c.q. hun geringe klantenkring. Het keurmerk is daardoor wellicht overbodig geworden. 

Feit nummer 9: er ís een alternatief plan
Per Saldo denkt mee over het aanpassen van de pgb-regeling. Daarvoor heeft zij een alternatief plan ontwikkeld.

Fleur Agema in Knevel & Van den Brink
'Andere partijen steunen dit plan niet, maar zullen op een andere manier aan dit geld moeten komen. Daar staan wij natuurlijk open voor.'

De misleiding
Het kabinet heeft geen oog voor het alternatieve plan van Per Saldo, gesteund door andere patiënten- en belangenorganisaties. Het is juist veel goedkoper om mensen zelf zorg op maat te laten inkopen dan om deze zorg in te kopen bij de veel duurdere reguliere zorginstellingen. De plannen van de regering gaan de kosten voor de AWBZ met minstens 650 miljoen opdrijven.

Feit nummer 10: straks nog meer handen tekort
Veel zorgverleners die werken voor budgethouders, kiezen niet voor een baan in een zorginstelling. Deze groep zorgverleners gaan we door de afschaffing van het pgb verliezen.

Fleur Agema in Knevel & Van den Brink
'Wij als PVV willen een forse investering in de zorg. Die komt er ook. Er komen 12.000 extra handen aan het bed.'

De misleiding
Beweren dat er snel 12.000 banen moeten worden gecreëerd is heel gemakkelijk, maar waar wil het kabinet de mensen vandaan halen? Het Zorginnovatieplatform becijferde onlangs dat de arbeidsvraag in de zorg stijgt met 470.000 mensen tot 2025 en tegelijkertijd het arbeidsaanbod met slechts 20.000 personen toeneemt. Het pgb vulde indirect ook dit gat in de arbeidsmarkt op. Veel pgb-zorgverleners zullen niet overstappen naar de reguliere zorg.

Feit nummer 11: Erica Terpstra (VVD) stond aan de wieg van het pgb ...
Het pgb was 15 jaar lang het paradepaardje van de VVD. Mark Rutte, voor de verkiezingen in mei 2010 bij Netwerk 'Het is natuurlijk ondenkbaar dat bij de VVD dit gezin het pgb zou kwijtraken. Daar hebben we in Nederland voor gevochten, dat is beschaving. Dat staat nergens in onze plannen. (…) Het pgb blijft bestaan. Deze mensen wordt schrik aangejaagd. Volstrekt ten onrechte. Het is ondenkbaar dat ik een partij zou leiden die dit laat gebeuren.’

De misleiding
Het is bijzonder schokkend en inderdaad tot vorige week volkomen ondenkbaar dat juist deze partij akkoord is gegaan met deze plannen.
-----
Graag wilde ik dit verhaal betreft de Bezuinigingsplannen PGB nog even toevoegen. Gisteren op Woensdag 1 Juni 2011 is er een Persconferentie geweest, Staatsecretarisch Velhuis-van Zanten vertelde dat 90% hun PGB kwijtraakt ,dat is de groep waaronder ik. deze groep is aangewezen op terug naar een instelling,of bij je ouders gaan wonen,of nog erger naar een Verpleegthehuis. Dit zou ingaan vanaf 2014. ik ,met m'n 8 uur in de week PGB val onder die 90 %.

Kortom op deze manier ontneem je iemand z'n zelfstandigheid,en dat vind ik zeer bezwaarlijk. zoals het in de Persconferentie werdt verteld zijn we straks aangewezen op de Thuiszorg,of bv het potje bij de Gemeente de WMO (Wetd Maatschappelijke ondersteuning) hoe ze dat willen rijmen weet ik ook niet want het potje van de WMO is al helemaal uitgekleed.

De andere groep de 10 % is de 24uurszorg-met een Verrblijfsindicatie ,voor hun veranderd er niets,wat heet ze krijgen er als bonus nog 5% bij aan PGB-budget. Hierbij voeg ik nog wat info waar naar jullie zouden kijken betreft bezuinigingsplannen PGB

http://mediaplayer.rtvutrecht.nl/stream/d3e60faa.wmv
http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/06_juni/01/binnenland/persoonsgebonden-budget-aan-banden.xml
http://nieuwsuur.nl/onderwerp/245107-kabinet-snijdt-in-pgb.html

Staatsecretarisch Veldhuis van Zanten sprak over een GROTE groep PGB-houders die hun PGB niet goed gebruiken, maar ik denk dan bijmezelf zijn daar dan ook cijfers van, is dat misschien iets voor jullie om uit te zoeken,betreft fraude in de PGB ?

http://www.eo.nl/programma/knevelenvandenbrink/2010-2011/page/Fleur_Agema/articles/article.esp?article=12494000

Kortom ,en weer valt me op dat heeeeeel vaak die 10% wordt genoemd 24uurszorg-Verblijfsindicatie, Maar de 90% waaronder ik met m'n 8uur in de week daar wordt niet veel , en onduidelijk en vaag over gesproken,en dat doet me behoorlijk zeer. Deze info wil ik jullie ook niet onthouden Actueel Pgb weg: kabinet neemt visieloze en onverantwoorde beslissing Nieuwe instroom, tenzij geïndiceerd voor langdurige zorg, krijgt geen pgb meer. Bestaande budgethouders lijken onder bepaalde strikte voorwaarden te worden gespaard, maar zij verliezen hun pgb. Lange tijd geloofden we niet dat dit ooit zou gebeuren. Een kabinet dat 90% van de budgethouders gaat uitsluiten van een pgb. De plannen van het kabinet, die vanmiddag bekend zijn gemaakt, houden in grote lijnen drie maatregelen in: Het pgb blijft behouden voor mensen met een indicatie voor langdurig verblijf, mensen met een pgb in de vorm van een zorgzwaartepakket (zzp), mensen die anders opgenomen zouden moeten worden in een instelling. Hun budget wordt verhoogd met 5%. Bestaande budgethouders, niet geïndiceerd voor langdurig verblijf, verliezen hun pgb, maar kunnen onder bepaalde strikte voorwaarden hun huidige zorg behouden. Dat kan als de zorg die zij inkopen beoordeeld wordt als goedkopere zorg, als innovatief en geen zorg is die mensen sowieso aan elkaar geven. Hun zorgverleners worden gecontracteerd en betaald door het zorgkantoor. Nieuwe budgethouders, die geen indicatie krijgen voor langdurig verblijf, krijgen geen pgb meer. Weg eigen regie Schokkend, ongelooflijk, onbegrijpelijk, niet zomaar boos, maar razend. Dat is de stemming onder alle mensen met een beperking, die hun leven op de rit hebben staan met hulp van het pgb. Met het pgb zijn er mooie vormen van zorg ontstaan, precies op maat, met eigen regie van de mens waar het om gaat. Zorg die een instelling niet geeft. Zorg die de toets van elk kwaliteitskeurmerk kan doorstaan. In gezinnen, die een balans hebben gevonden, samen met een kind of één van de ouders met een beperking. Partners die bij elkaar kunnen blijven wonen. Alleenstaanden die het redden in hun eigen omgeving. Door de plannen van de regering dreigt dit allemaal verloren te gaan. Een visieloze en onverantwoorde beslissing, die vele rampen veroorzaakt en veel geld kost: op z’n minst 650 miljoen euro. Graag wilde ik deze info nog toevoegen in een mail naar jullie , en zie ik jullie reacie tegemoet ! Mochten jullie contact met me willen opnemen,mijn telnr is (bekend bij de redactie) , Op Ma- Woe - Vr van 10.00u tot 14.30u. doe ik vrijwilligerswerk bij een Rode Kruis Hotel De Valkenberg in Rheden , ik help daar in het restaurant met tafels dekken,afruimen helpen in de spoelkeuken,vooraden aanvullen etc. Mochten jullie mij dan willen bereiken,weten jullie waneer dat het handigst is zodoende. Met vriendelijke groeten , Geta Schnellen.

2 opmerkingen:

  1. Die bezuinigen zijn heel erg, maar we moeten niet vergeten dat het PGB gestart is voor de mensen die lichaamlijk gehandicapt zijn, en dus weinig of niets zonder hulp kunnen, denk hierbij aan b.v
    wassen, aan en uit kleden, eten maken, naar en uit bed, haren kammen, etc. Er is helaas een wildgroei ontstaan en zo kregen vele een PGB, maar het Podje daar voor werd niet extra gevuld voor al die mensen, dus, voor de niet lichaamlijke gehandicapten moet er een ander soort PGB komen, dit kan kwa regels gewoon niet uit het zelfde potje!
    Dit hele gebeuren zag ik ±4 jaar geleden al aankomen, er was gewoon te weinig geld in het PGB potje.......dus beter indelen is mijn advies.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De huidige situatie was een kwestie van tijd aangezien de opzet van de PGB veel te wensen liet door de politiek.

    BeantwoordenVerwijderen