Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 29 maart 2012

Spoorperikelen

Het spoor heeft zijn goede en zijn slechte kanten. De laatste jaren zien we vooral de slechte. Het is inmiddels een indrukwekkend rijtje: Hart voor Dieren, Hart van Dieren, Traverse Dieren, Noordtak, Lightrail. Onlangs werd daar de Koningslijn, de spoorverbinding tussen Arnhem en Apeldoorn, aan toegevoegd.
In Dieren zijn we al meer dan tien jaar bezig. Hart voor/van Dieren veranderde van een droom in een nachtmerrie. De ellende was niet te overzien. Mensen werden hun huis uitgejaagd, burgers en overheid stonden lijnrecht tegenover elkaar en miljoenen euro’s belastinggeld gingen in rook op.
Het plan is tot op het bot uitgekleed. Over het verbeteren van de leefbaarheid en het slechten van de barrière tussen Dieren-Zuid en Dieren-Noord wordt allang niet meer gesproken. In de Traverse Dieren telt alleen nog de doorstroming van het autoverkeer. Die moet zo snel mogelijk door het dorp worden gejaagd. Voor de Gelderse politiek is het dorp Dieren in zijn geheel de barrière die genomen moet worden.
Het goederenvervoer jaagt al minstens zo lang de Rhedense burgers de stuipen op het lijf. De IJssellijn zou slechts een beperkt aantal goederentreinen te verwerken krijgen maar dreigt nu toch te worden ingezet als Noordtak van de Betuwelijn. Een nieuwe aanslag op het leefklimaat, de veiligheid en de bereikbaarheid die tienduizenden mensen in de steden en dorpen langs het spoor zal treffen.
Van de lightrail, een plan van de stadsregio, is de laatste jaren niets meer vernomen. Terwijl dat nu juist een plan was dat op enige sympathie kon rekenen. De Koningslijn is de laatste loot aan de stam. Het voorstel staat nog in de kinderschoenen maar heeft al het nodige stof doen opwaaien.
Tijd om de stand van zaken op te maken. Genoeg materiaal om een volledige uitzending van Politiek Rheden Live aan het spoor te wijden. Stem donderdagavond 5 april om 20 uur af op M-FM Radio. U wordt bijgepraat door vertegenwoordigers van belangengroeperingen en gasten uit de provinciale en lokale politiek. U kunt tijdens de uitzending meepraten via Twitter en email. Uw vragen en opmerkingen zijn van harte welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten