Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 5 juni 2013

Geen steun voor SP voorstellen over goede thuiszorg

Ingezonden door: Tamara Koppelaar 

Tijdens de afgelopen raadsvergadering heeft de SP aandacht gevraagd voor goede thuiszorg. In oktober 2012 en maart jl heeft de fractie dit ook al gedaan. Bij de nota over aanbestedingsbeleid heeft de SP drie voorstellen ingediend om kaders mee te geven voor de aanbesteding van thuiszorg.

Zo is de SP van mening dat er zo min mogelijk verschillende thuiszorgmedewerkers per cliënt ingezet moeten worden. Daarnaast moet er volgens de SP fractie geen gebruik worden gemaakt van de inzet van zelfstandigen, in zogenaamde “alphahulp-constructies”. Ook vroeg de fractie aandacht voor het belang van buurtgericht werken met kleinschalige wijkteams, affiniteit met de regio van het personeel en de signaleringsfunctie en continuïteit van personeel.

Een groot deel van de gemeenteraad leek het inhoudelijk met de voorstellen van de SP eens te zijn. De coalitiepartijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) gaven echter uiteindelijk geen steun aan de voorstellen. Het college liet namelijk weten dat dit niet het juiste moment zou zijn voor deze concrete voorstellen, omdat er nog zo veel onzekerheid is vanwege de bezuinigingen op de thuiszorg vanuit Den Haag. De SP is van mening dat het juist daarom nu van belang is om kwaliteitscriteria vast te leggen voor de huishoudelijke hulp. De SP betreurt het dat de coalitiepartijen deze keuze op dit moment niet hebben willen maken. Het college heeft wel toegezegd, op een later moment hier verder over in discussie te gaan met de raad.

De SP zal aandacht blijven vragen voor het belang van goede thuiszorg. Deze week heeft de fractie dan ook schriftelijke vragen gesteld. Er is op dit moment veel onrust bij thuiszorg-organisaties en medewerkers, door de onduidelijkheid over de komende bezuinigingen. De SP vraagt duidelijkheid voor de huidige thuiszorgaanbieders die binnen onze gemeente werken. Wordt de aanbesteding met 1 of 2 jaar verlengd, zodat de huidige aanbieders door kunnen gaan? Daarnaast wil de fractie van het college horen op wat voor manier de gemeenteraad bij een volgende aanbesteding wordt betrokken en de kaders mee kan geven.

2 opmerkingen:

  1. Belangrijk is dat hier goed naar wordt gekeken, want het belang dat er goede thuiszorg wordt verleend blijft natuurlijk bestaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het blijft natuurlijk een grote schande dat er zo in de thuiszorg wordt om gegaan met ouderen. Het is van belang dat dit in de toekomst goed recht wordt gezet anders zal de ooit zo goede verzorgingsstaat van Nederland echt verleden tijd zijn en dat zou een groot gemis worden!

    BeantwoordenVerwijderen