Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 5 oktober 2021

Posbank-Rozendaalse Veld - Inspraak raadsvergadering 5 oktober 2021

De Posbank moet op slot. Zou het na 30 jaar dan eindelijk lukken? Ik hoop het niet hoor. Tijdens de lockdowns was een ritje over de Posbank een van de weinige mogelijkheden om er toch even uit te kunnen. Logisch dat het dan drukker is. Geholpen door de effecten van corona wordt de sluiting nu doorgedrukt.

Het plan rammelt, er wordt gebruik gemaakt van gevoelsargumenten. Het is te druk en de natuur moet beschermd worden. Hoezo te druk? Er wordt vooral gekeken naar extremen, de overlast op piekmomenten. Neem dan maatregelen om die extremen te dempen maar daarvoor is het niet nodig om de boel volledig op slot te gooien.  Ook het natuurbeschermingsargument is maar matig onderbouwd. Gebaseerd op een algemeen vogelonderzoek die de hele Veluwe als onderwerp heeft plus een 13 jaar oude paper uit 2008. Wat wel aan de hand is,  is een toename van wild, zwijnen, herten en reeën. En op het veld kwinkeleren de veldleeuweriken dat het een lieve lust is. Die voelen zich kennelijk prima in deze omgeving. 

Bijna 64 % van de bezoekers komt uit de directe omgeving (minder dan 20 km) en nog geen kwart van de bezoekers woont verder weg dan 40 km. Alleen daaruit al blijkt dat de Posbank voorziet in een grote behoefte. Veel mensen zijn voor hun bewegingsvrijheid afhankelijk van de auto. De bevolking in de regio vergrijst en het aantal minder validen neemt toe. Gaan we het hen steeds moeilijker maken?

Het meest absurde aan dit plan is de sluiting van de Kluizenaarsweg voor gemotoriseerd verkeer. Daardoor wordt het Rozendaalseveld in de praktijk onbereikbaar voor honderden mensen die daar hun hond uitlaten. Het veld vervult een, ik kan het niet genoeg benadrukken, zeer belangrijke sociale functie. Hebt u dat wel eens onderzocht, de sociale functie van deze plek? Hoe belangrijk die is voor grote groepen mensen die daar met hun hond hun wandeling maken. Waar mensen elkaar ontmoeten, waar vriendschappen ontstaan, waar vereenzaming wordt bestreden, waar mensen die minder goed ter been zijn toch nog hun dagelijkse rondje kunnen maken. Maar ook belangrijk voor het socialiseren van de honden zelf. Een plek waar mens en hond genieten van de weidsheid, de ruimte en de gezonde buitenlucht. En die sociale functie strekt zich ook uit naar de digitale wereld waar mensen met elkaar contact maken, discussiëren en genieten van elkaars verhalen.  

Sluiting van de Kluizenaarsweg is er met de haren bijgesleept. Ik heb de titel van mijn inspraak niet voor niets Posbank & Rozendaalse Veld genoemd. Sluiten van de Posbankroute heeft niets te maken met het bemoeilijken van de toegang naar het Rozendaalse Veld. Welk belang hebben de belangenverenigingen bij het bemoeilijken van de toegang naar het Rozendaalse Veld? Geen enkele!

Dat er een enorm aantal mensen wordt geraakt blijkt wel uit de petitie die op internet door bijna 2000 mensen (1957 om 14 uur vanmiddag) is ondertekend. Ik weet niet hoeveel de handtekeningenactie op het Rozendaalse Veld zelf heeft opgeleverd maar dat zullen er volgens mij ook ver over de 1000 zijn. De Geërfden van Velp die vinden eveneens dat het Rozendaalse Veld met de auto bereikbaar moet blijven. En de Geërfden, dat zijn geen 5 of 10 mensen, maar dat zijn duizenden inwoners van Velp! Er is een facebook-pagina Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld waar bijna 1000 mensen lid van zijn. Daaronder ook enkele raadsleden. Nee, blokkeren van de Kluizenaarsweg is asociaal, een asociaal plan.

In de stakeholder reacties zie ik ook nog een interessante reactie van de Eigenaar van het Rozendaalse Veld. Die is voorstander van optie C, volledige afsluiting, dus ook van de Kluizenaarsweg. Waarom staat er niet bij wie die eigenaar is? We weten allemaal dat dat de gemeente Rheden is. Die draait haar eigen burgers hier dus een anonieme loer en naait de hondenbezitters in de gemeente een oor aan. Bah, wat een achterbaks gedoe!

Er zijn alternatieve oplossingen in het Masterplan Veluwezoom opgenomen maar die zijn vooral voor de bühne. 

Ik dring er bij u op aan dat het Rozendaalse Veld via de Kluizenaarsweg bereikbaar blijft voor gemotoriseerd verkeer. Ik dring er daarnaast op aan geen overhaaste besluiten te nemen en meer gedegen onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de ervaren overlast op de Posbank te beteugelen. Denk erom, het gaat om het dempen van de extremen, uitwassen! Toon uzelf eens creatief. Probeer eens buiten uw eigen lokaal-politieke universum te stappen.   

En ik waarschuw alvast de stakeholders die een voorkeur hebben voor scenario C+, de extra’s (voorzieningen als parkeertransferia en meer busvervoer) en daarmee impliciet voor optie C (volledige sluiting) hebben gekozen.  Daarmee zijn volgens mij een aantal clubs over de streep getrokken. Die krijgen het deksel op de neus. De gemeente begint nu al te piepen dat er geen geld voor C+ is. Maar ja, u kent het spreekwoord: veel beloven, weinig geven doet de gek in vreugde leven!

Samenvattend: Weg met dit plan! Houd de Kluizenaarsweg open voor de auto!

Dank voor uw aandacht!

Theo Kooijmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten