Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 8 augustus 2022

Vragen aan het gemeentebestuur naar aanleiding van de brand in het arbedismigrantenpand Willemstraat/Hugo de Grootstraat in V elp op 8 augustus.

 Vanmorgen vroeg (8 augustus - voor 6 uur) brak er een heftige brand uit in de panden op de hoek Willemstraat/Hugo de Grootstraat in Velp waar arbeidsmigranten zijn gehuisvest. Er waren in ieder geval vier gewonden 

Naar aanleiding van deze brand heb ik vragen gesteld aan het college van B&W. Niet alleen over deze brand maar ook enkele vragen over de huistvesting van arbeidsmigranten in het algemeen.     


Schriftelijke vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over arbeidsmigratie in het algemeen en de brand op de locatie Willemstraat/Hugo de Grootstraat in het bijzonder

Datum vraag: 8 augustus 2022
Indiener: Theo Kooijmans
Nummer: S22/
Datum antwoord: z.s.m. doch uiterlijk 15 augustus 2022

Aanleiding: Hedenmorgen 8 augustus heeft er een felle uitslaande brand gewoed in het arbeidsmigrantenpand op de hoek Willemstraat/Hugo de Grootstraat in Velp. Daarbij waren in ieder geval vier gewonden te betreuren.

Vraag 1: De arbeidsmigranten wonen in het complex hoek Willemstraat/Hugo de Grootstraat in Velp. Dit complex bestaan uit meerdere woningen. Wilt u aangeven hoe dit complex is samengesteld: aantal woningen/wooneenheden, aantal kamers, zijn deze woningen onderling met elkaar verbonden? Etc.

Vraag 2: Op het moment van de brand woonden er volgens omwonenden ca 50 arbeidsmigranten in deze woningen? Kunt u dit bevestigen? Zo nee, hoeveel mensen woonden er volgens u in deze woningen op het moment van de brand?

Vraag 3: Voor hoeveel mensen is er plaats in dit complex?

Vraag 4: Hoeveel mensen mogen er in dit complex worden ondergebracht?

Vraag 5: Is/zijn er (een) vergunning(en) afgegeven voor de huisvesting van arbeidsmigranten in dit complex? Kunt u deze bij het antwoord op deze vragen voegen?

Vraag 6: Voldeed de locatie Willemstraat/Hugo de Grootstraat ten tijde van de brand aan alle regels/vergunningen?

Vraag 7: Wanneer is de locatie Willemstraat/Hugo de Grootstraat voor het laatst geïnspecteerd en zijn de vergunningen gecheckt of deze locatie (nog) aan alle regels voldoet?

Vraag 8: Op het moment van de brand woonden er volgens omwonenden ca 50 arbeidsmigranten in deze woningen? Kunt u dit bevestigen? Zo nee, hoeveel mensen woonden er volgens u in deze woningen op het moment van de brand?

Vraag 9: Kunt u een update geven van de gesteldheid van de slachtoffers van de brand in de Willemstraat?

Vraag 10: Zijn alle slachtoffers geïdentificeerd?

Vraag 11: Zijn er naast de arbeidsmigranten nog andere slachtoffers?

Vraag 12: Waar zijn/worden de mensen (arbeidsmigranten) ondergebracht die hun woonplek aan de Willemstraat zijn kwijtgeraakt?

Vraag 13: Vragen over huisvestingslocaties in het algemeen:

a)  Welke huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten zijn er op dit moment in de gemeente Rheden? Waar (adres) zijn deze locaties?

b)  Wie is de eigenaar van de betreffende locatie

c)   Hoeveel migranten worden er op die betreffende locatie gehuisvest?

d)  Voldoet de betreffende locatie aan alle benodigde vergunningen

Vraag 14: Met welke frequentie worden de huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten geïnspecteerd en wordt gecheckt of deze (nog) aan alle regels en vergunningen voldoen? 

Vraag 15: Wij krijgen af en toe klachten van omwonenden over overlast rond locaties waar veel arbeidsmigranten zijn gehuisvest. Bijvoorbeeld rond het winkelcentrum Churchillplein voelen meisjes en vrouwen zich soms onaangenaam bejegend door arbeidsmigranten. Ook is er soms sprake van geluidsoverlast Daarnaast hebben zich zeer ernstige incidenten voorgedaan op zowel de locaties bij het ziekenhuisterrein als in de Willemstraat.

Wat doet de gemeente aan handhaving in deze omgevingen? Welke maatregelen heeft de gemeente genomen om de veiligheid en leefbaarheid rond deze locaties te waarborgen? Is de gemeente Rheden bereid om aanvullende maatregelen ter verhoging van de veiligheid en leefbaarheid rond deze hotspots te verbeteren? En welke maatregelen stelt u dan voor?

Vraag 16: De brand in de Willemstraat laat ook zien dat direct omwonenden extra risico lopen in de buurt van een dergelijke locatie. Directe buren moesten vanmorgen halsoverkop hun huis uit. Bent u zich bewust van de risico’s in een dergelijke dichtbevolkte omgeving? Bent u bereid om nog eens extra zorgvuldig de voorwaarden en vergunningverlening te heroverwegen waar het huisvesting en locaties voor arbeidsmigranten betreft?  

                                                                     -/- 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten