Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 8 augustus 2022

Aanvullende vragen over de crisisnoodopvang in juni 2022 in het St. Michaëlklooster in de Steeg

Ik was niet geheel tevreden over de antwoorden die ik kreeg op de eerste serie vragen die ik over dit onderwerp had gesteld. Daarom heb ik onderstaande aanvullende vragen ingediend. 

Update 8 aug. 22: Maar ik ben nog steeds niet tevreden over de beantwoording van de kosten. Met de huidige vage beantwoording kan ik niet uit de voeten. In enkele dagen dit organiseren maar enkele maanden nodig hebben om te bezien wat het kost. Echt ongeloofwaardig!Men weet toch wat er allemaal is aangeschaft, wat dat kost, welke overeenkomst(en) er zijn en welke facturen/bonnen daarbij horen? Volgens mij hoort de gemeente in ieder geval deze kennis te hebben. Ik heb de wethouder daarom om nadere opheldeing gevraagd. 

--------  
Aanvullende schriftelijke vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over de crisisnoodopvang in de maand juni 2022 voor maximaal 150 asielzoekers

Datum vraag: 25-07-2022
Indiener: Theo Kooijmans                   
Nummer: S22/214
Datum antwoord: 08-08-2022

Aanleiding: Dank voor de antwoorden op de eerder door ons gestelde vragen over de Crisisnoodopvang van 15 tot 29 juni voor maximaal 150 asielzoekers. Helaas zijn niet alle vragen naar onze tevredenheid beantwoord. Dat geldt met name over de vragen met betrekking tot de bekostiging. Daarom bijgaand aanvullende vragen.

Als bijlage onze eerdere vragen en de antwoorden daarop (S22/212).

Vraag 1: Op de vraag (S22/212 – Vraag 4) aan wie de kosten voor de noodopvang worden doorbelast geeft u aan dat deze kosten worden verhaald bij het COA. Hiervoor geldt de regeling dat de gemeente 100 euro per asielzoeker per dag ontvangt. Mochten dit de kosten niet dekken, kan er een verzoek worden ingediend voor de meerkosten. U geeft tevens aan (S22/212 – vraag 1) dat er ruim 100 asielzoekers in de noodopvang zijn op gevangen. Wilt u aub aangeven hoeveel asielzoekers er exact in de noodopvang zijn opgevangen en om hoeveel opvangdagen (totaal) het precies gaat?

Antwoord:  Het ging om exact 2 weken van woensdag 15 t/m woensdag 29 juni. De aantallen asielzoekers verschilden per dag. Het fluctueerde tussen de 95 en de 110 asielzoekers

Vraag 2: U geeft aan (S22/212 – vraag 5) dat nog niet alle facturen die de gemeente voor de noodopvang gemaakt heeft zijn betaald, dat u bezig bent een overzicht te maken welke kosten zijn gemaakt zijn en dat dit terugkomt in de jaarrekening. Wij willen niet wachten op de jaarrekening. Bij deze verzoek ik u daarom nogmaals om ons zo spoedig mogelijk een gedetailleerd en gespecificeerd overzicht te verstrekken van alle kosten die voor de noodopvang door de gemeente Rheden zijn gemaakt c.q. voorgeschoten?

Antwoord: Als we in het najaar de declaratie aan het rijk doen toekomen dan houden we u als raad daarvan op de hoogte.

Vraag 3: Op de vraag (S22/212 – vraag 6) wanneer de gemeente Rheden de kosten voor de noodopvang vergoed krijgt geeft u aan dat zodra alle facturen betaald zijn en de kosten inzichtelijk zijn gemaakt, dit bij het COA wordt ingediend. Wanneer verwacht u dat alle facturen betaald zijn en de kosten inzichtelijk zijn gemaakt?  

Antwoord: In het najaar kan alles compleet worden gemaakt.

Opmerking: Als antwoord op de vragen 7, 8 en 9 van S22/212 geeft u aan dat als niet alle kosten binnen de 100 euro per asielzoeker per dag vallen, u een aanvullend verzoek doet. Zodat alle kosten die gemaakt zijn gedekt worden. Dank voor deze heldere niet voor meerdere uitleg vatbare antwoorden zodat we ervanuit mogen gaan dat echt alle kosten (controleerbaar) worden doorbelast.

                                                      -/-

Bijlage: De eerdere vragen en de antwoorden (24/7 daarop. 

Antwoord op schriftelijke vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over de crisisnoodopvang in de maand juni 2022 voor maximaal 150 asielzoekers.

Datum vraag: 20/7/2022

Indiener: Theo Kooijmans            
Nummer: S22/212

Datum antwoord:

Aanleiding: Crisisnoodopvang van 15 tot 29 juni voor maximaal 150 asielzoekers.

Vraag 1: Hoeveel asielzoekers zijn in de periode 15 tot 29 juni in de crisisopvang ondergebracht?

Antwoord: Er zijn 150 opvangplekken gecreëerd. Uiteindelijk zijn er ruim 100 opgevangen.

Vraag 2: Zijn alle asielzoekers per 29/30 juni elders ondergebracht?

Antwoord: Ja, sommige zijn zelf naar Ter Apel gegaan en de meesten zijn per 29 juni naar de regio Drenthe gegaan.

Vraag 3: Hoe ziet de bekostiging voor deze noodopvang eruit. Ik heb begrepen dat in eerste instantie de gemeente Rheden de bekostiging van deze noodopvang voor haar rekening neemt. Kunt u dit bevestigen?

Antwoord: De kosten voor de opvanglocatie zijn eerst door de gemeente Rheden betaald.

Vraag 4: Worden de kosten voor de noodopvang doorbelast? Zo ja aan wie/welke instantie/orgaan?

Antwoord: Deze kosten worden verhaald bij het COA. Hiervoor geldt de regeling dat de gemeente 100 euro per asielzoekers per dag ontvangt. Mochten dit de kosten niet dekken, kan er een verzoek worden ingediend voor de meerkosten.

Vraag 5: Bij deze verzoek ik u om een gespecificeerd overzicht van alle kosten voor de noodopvang die door de gemeente Rheden zijn gemaakt c.q. voorgeschoten?

Antwoord: Nog niet alle facturen zijn hiervoor betaald en we zijn nu bezig om het overzicht te maken

Vraag 9: Indien de gemeente Rheden een deel van de kosten voor de noodopvang voor haar rekening neemt: welke kosten voor welke diensten zijn dit dan en hoe hoog zijn deze kosten?

Antwoord: Zie antwoord op vraag 7.

Vraag 8: Zijn er daarnaast sowieso kosten voor de noodopvang gemaakt die niet voor vergoeding in aanmerking komen en ten laste komen van de gemeente Rheden?  Welke zijn dit? Hoe hoog zijn deze kosten c.q. schat u die kosten?

Antwoord: Zie antwoord op vraag 7.

                                                              -/-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten