Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 1 maart 2024

Motie Betrouwbare overheid - ook voor McDonald's aangenomen

 Op 27 feb. kwam in de gemeenteraadsvergadering de kwestie McDonald’s in Rheden
aan de orde. Voorafgaand aan de vergadering werd de petitie van het Toeristisch Platform Zuid Oost Veluwezoom” tegen de komst van McDonald’s aangeboden. Daarnaast had een aantal partijen een motie ingediend met de titel “Geen McDrive  aan de voet van de Posbank”.  

Daarentegen hebben wij, de Volkspartij Politiek Rheden, juist geen bezwaar tegen de mogelijke komst van McDonald’s naar Rheden. Er zijn heel veel mensen die de komst van de Mac prima vinden. Bijgaand de tekst die ik in de raadsvergadering uitsprak.

Er werd, getuige de motie tegen de drive-through en de discussies die tijdens de raadsvergadering ontstonden naarstig gezocht naar een geitenpaadje om de Mac dwars te zitten. Echter, het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd is uit den boze. Dat moeten we niet willen. Willekeur en het ad-hoc ombuigen van de regels moeten we voorkomen. Het zet de bijl aan de wortels van onze democratische rechtstaat. Met volgens mij de stille hoop in het achterhoofd dat dan het hele plan wordt afgeblazen. Hoe je ook over de McDonald’s denkt: ook deze ondernemer heeft recht op een faire behandeling.

Wij hadden daarom de motie “Betrouwbare Overheid – ook voor McDonald’s” ingediend die nog eens benadrukt dat we in een democratische rechtstaat leven, dat de betrouwbaarheid van de overheid cruciaal is en dat derhalve ook de aanvrager van de vergunning voor een vestiging van McDonald’s aan de Arnhemsestraatweg 68 te Rheden mag uitgaan van een correcte en faire beoordeling en behandeling van deze vergunningsaanvraag.

De motie werd aangenomen. Ik maak me echter wel een beetje zorgen om de tegenstemmers. Die vinden de democratische rechtstaat en een betrouwbare overheid in dit geval kennelijk van minder belang en vinden dat de exploitant kan fluiten naar een correcte en faire behandeling.

Maar er is nog hoop. Het verstandige deel van de raad, gelukkig in de meerderheid, die de strekking van de motie wel goed begreep stemde gelukkig vóór onze motie. 

Als de Mac aan alle eisen van het huidige bestemmingsplan voldoet kan de gemeente Rheden de vergunning niet weigeren. En terecht!  De overheid dient betrouwbaar te zijn. Voor willekeur is geen plaats! 

Zie ook de uitgebreide toelichting die in bij de raadsvergadering heb ingebracht  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten