Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 18 augustus 2009

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet

Reisjes naar de Europese partnergemeenten Cheb en Burgdorf zijn ook vaste prik. Vorig jaar namen burgemeester Van Wingerden en wethouder Elsenaar ’n kijkje in Cheb. Voor een jeugdblaasfestival en om tankautospuit aan de Chebse brandweer te geven. Niks mis mee hoor. En de uitwisseling van (groepen) inwoners tussen de partnergemeenten verloopt redelijk. In ieder geval vanuit Rheden richting Cheb en Burgdorf. Maar je zou verwachten dat de kosten voor dit reisje ook op het declaratieoverzicht verschijnen. Maar nee hoor, niks van terug te vinden. Komt dat weer uit een ander potje? Of gaat het college niet zo zorgvuldig met de declaraties om? We wisten het al, zo’n declaratieoverzicht zegt lang niet alles.

Het college heeft ook nog gepoogd een meer exotische bestemming, ’n kleine tienduizend kilometer verderop, in de reisbrochure op te nemen. Dat mislukte uiteindelijk omdat de gemeenteraad vervelende vragen ging stellen maar intussen waren al wel ’n paar reisjes naar het Zuid-Afrikaanse Breede River gemaakt. Die werden volgens het college betaald door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Nou ja, bijna alles dan. In 2008 werd nog ’n reisje gemaakt. Op het declaratieoverzicht prijkt echter wel € 404,10 voor “taxivervoer Schiphol voor reis naar Afrika”. De VNG was blijkbaar niet zo gek om die kosten ook nog eens voor haar rekening te nemen.

Maar er blijft genoeg over hoor. Dan maar niet naar Afrika. ’n Tussendoortje naar Brussel is ook geen straf. Je kunt dan weliswaar niet de wijze raadgever uit het verre Europa spelen maar het Europese toneel heeft toch ook wel wat. Je wilt toch weten wat de vertegenwoordigers van de Stadsregio daar uitspoken. Dan pak je niet even de trein maar dan neem je ’n busje met chauffeur. En als de maag knort dan kun je in BelgiĆ« natuurlijk prima terecht. Dan zijn die 1770 euro voor de taxi en het etentje welbesteed. En het is nog gezellig ook.

Ach ja, en dan hebben we nog wat los spul. ’n Paar seminars, trainingen, bezoekjes en ontvangsten zorgen voor de opvulling. Dat breekt de dagelijkse sleur en ’n beetje afleiding is welkom. Dan is al dat gezemel in de gemeenteraad nog te dragen. Om nog maar niet te spreken over dat gemekker van al die querelanten, pottenkijkers en azijnzeikers. Daar hebben we er ook al meer dan genoeg van in Rheden.

Nee, besturen valt lang niet mee. Maar ja, als bestuurder lijdt je in stilte. Je doet het tenslotte voor de gemeenschap nietwaar?