Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 1 maart 2010

Op- en afrit bij Nieuw Velp Zuid !

Door: Joop Zijlstra

De gemeente heeft plannen voor een op- en afrit van de A348 voorgelegd aan de Provincie. ‘Provincie steunt plan ontsluiting De Beemd’. Een berichtje als in de Regiobode van 17 februari jl. op blz. 3, rechts onderaan, staat ook op de website van de gemeente. Klein berichtje, grote gevolgen voor de bewoners van Nieuw Velp Zuid. De verkeersdruk bij de onderdoorgang onder de snelweg wordt desastreus voor de bewoners van Rietganssingel en Zwanensingel.

Maar wees gerust. De provincie zal wel meewerken, maar zeggen ze daar: ‘Pas op, er moet wel draagvlak zijn in de nabijgelegen woonwijk’. Gemeente kan dus verder met het plan. Men onderzoekt wat er aan maatregelen nodig is om de aansluiting te realiseren (o.a. lucht- en geluidsmaatregelen).

Er komt zeker ook een klankbordgroep. De deelnemers aan de groep gaan weer door de pomp. Bezwaarmakers moeten tot aan de Raad van State, omdat de gemeente haar plan bevestigd wil zien. Overigens staat bij de gemeente nergens vermeld wie deze plannen gaat betalen. Gelukkig, de provincie is duidelijker: ‘De kosten voor aanleg komen voor rekening van de gemeente’.

Over het te houden onderzoek. Meet dan vooral de verwachte uitstoot van uitlaatgassen van de auto’s. Na sluitingstijd op De Beemd vormen ze één lange file vanaf De Beemd tot en met de oprit. Ze staan stil voor de file op de A348. Je zult zien, in de kortste keren zoeken de automobilisten een uitweg in de wijk. Het mooie plan van B.& W. scheept de bewoners met de problemen op.

Is er niet een beter plan te bedenken? Dat plan is er al. Jaren geleden is samen met de inwoners onderzoek gedaan. Haal het ‘Verkeerscirculatieplan Velp’ maar uit de la. Bekijk de aandachtspunten voor De Beemd. Lees ‘Beeld en kwaliteitsplan’. Onder het kopje infrastructuur staat het:
‘De ontsluiting van De Beemd zal in de toekomst bijna geheel geschieden vanaf de halve T-aansluiting op de A348. De bestaande verbinding van de Gildestraat met de Lathumseveerweg verdwijnt. Bestemmingsverkeer voor de Beemd mag niet meer over de Rietganssingel en via het viaduct Overhagen.

De gemeente kan de ondernemers en de bewoners van Nieuw Velp Zuid, beide, gerieven. De oplossing is al aangedragen. Neem de brief van Stichting bedrijventerrein De Beemd van 19 januari 2009 maar ter hand. Maak snel van de halve T-aansluiting op de A348 een hele T-aansluiting. Dat kan simpel gezegd door het weghalen van een stuk vangrail en het plaatsen van verkeerslichten. Door realisatie van de nieuwe aansluiting is het ook mogelijk op eenvoudige wijze De Beemd te verbinden met het openbaar vervoer.

Waar wachten we nog op?

Namens bewoners van Nieuw Velp Zuid.
J. Zijlstra, Ellecom.

PS. Voor diegenen die de oplossing niet zien zitten: er is nog een tweede mogelijkheid. Aansluiting van De Beemd op IJsseloord II, onderlangs de IJssel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten