Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 26 februari 2010

Hangjongeren, (g)een probleem!

In Dieren gaat het regelmatig fout met jongeren die de boel zwaar aan het verstjeren zijn. Wat zeg ik regelmatig? Het frequentie waarmee de incidenten met jongeren zich voordoen neemt alleen maar toe. De burgemeester doet stoer met camera's en de politie vraagt zich af wie die camera's dan moet gaan bemannen.

De Dierense ondernemer Hullegie is het meer dan zat. Hij, zelf slachtoffer van de terreur van de Dierense bloem van het dorp, ziet het met lede ogen aan. Hullegie daagt de politiek met een paginagrote advertentie in de Regiobode uit om nu eens met echte maatregelen te komen. Het begint in Dieren echt uit de hand te lopen. Het wordt de hoogste tijd voor gebiedsverboden en het vrijmaken van extra mankracht bij de politie.Voor echt doortatstende maatregelen. De tijd van pappen en nathouden moet voorbij zijn.

Onderstaand artikel verscheen vorige week in het Streekjournaal. Dit artikel had u nog van me tegoed. Was ik in alle drukte gewoon vergeten op de blog te plaatsen. Maar nu actueler dan ooit. De komende weken kunnen we de politiek ijken. Kijken of de partijen nog steeds hetzelfde over de problemen denken.
-----

Hangjongeren, (g)een probleem! (Streekjournaal, 17 februari 2010)

In de aanloop naar die gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart legt het Streekjournaal wekelijks een vraag of stelling voor aan de Rhedense politiek.

Met de regelmaat van de klok verschijnen er berichten over overlast door hangjongeren in winkelcentrum Calluna. Van tijd tot tijd worden deze problemen ook in andere dorpen gemeld. Onder de bevolking is dit een belangrijk onderwerp. Vindt u de huidige maatregelen voldoen of bent u voor een hardere aanpak? Ligt het aan de sfeer en de omgeving van dergelijke locaties? Verloedering van de omgeving? Of ligt de oorzaak alleen bij de jeugd? Krijgen zij te veel of juist te weinig aandacht?

De stelling luidt: Hangjongeren, (g)een probleem!

Hendri Witteveen (ChristenUnie): Hangjongeren bestaan niet, hangen is normaal. Bijna alle jongeren hangen wel eens. Ze hebben behoefte elkaar te ontmoeten. Prima. Wat ons betreft mogen ze zelf samen met ouders, in overleg met de buurt, verantwoordelijkheid krijgen voor inrichting en onderhoud van hangplekken. Vandalisme, geweld en bedreigingen zijn abnormaal. Dit kunnen we niet tolereren. Grensoverschrijdend gedrag van jongeren op en rond het Callunaplein moet worden aangepakt. Veel van deze jongeren zijn bekend. Ouders zijn ermee geconfronteerd en op hun verantwoordelijkheid gewezen. Daarnaast reageert de politie alert en treedt op tegen wangedrag. Dat wil niet zeggen dat het probleem is opgelost. Toch moeten we het via deze twee sporen aanpakken: a) praten en proberen de oorzaken aan te pakken én b) iedere overtreding bestraffen. Volhouden dus.

Krista den Hertog-Heins ( D66): Eigenlijk gaat het hartstikke goed met onze jeugd. Veel jongeren ontwikkelen zich op een prettige manier tot jongvolwassenen. Een klein aantal jongeren veroorzaakt overlast, irritatie en soms zelfs angst. Oorzaken zijn schoolverzuim, verveling, werkloosheid, gezinsproblemen of een combinatie daarvan. Het helpt als hangjongeren een eigen plek hebben. De gemeente moet hiervoor zorgen. D66 wil enerzijds een ‘lik-op-stuk’ aanpak en anderzijds inzetten op preventie. Zet vrijwillige straatcoaches in die het vertrouwen van de jongeren winnen, tussenpersoon zijn tussen jongeren en instanties, die jongeren stimuleren een opleiding te volgen en af te maken en hen helpen een toekomst op te bouwen. Jongeren die veel overlast veroorzaken moeten dat zelf merken. Op risicovolle plaatsen moet de politie nadrukkelijk surveilleren. Snelrecht en alternatieve straffen (voorwaardelijke invrijheidstelling, Halt-trajecten) moeten vaker worden ingezet.

Magda Rook (Gemeentebelangen): De aanpak van hangjongeren hoort thuis in het veiligheidsbeleid. Met geluidsoverlast, vervuiling en vandalisme maken hangjongeren zich niet populair. Ze veroorzaken overlast en geven de buurtbewoners een onveilig gevoel. Winkeliers en hun werknemers voelen zich bedreigd. Aanpak heeft alleen succes als er wordt samengewerkt. Gemeente, wijkagent, jongerenwerk, omwonenden én ouders. Ook de inzet van buurtvaders is belangrijk. Zij voorkomen misverstanden en scheppen duidelijkheid voor de jeugd. Verder dienen jeugd- en jongerenwerk een structurele basisvoorziening te zijn. Goed jongerenbeleid heeft een remmende werking op onveiligheid en criminaliteit. Door met jongeren in gesprek te gaan bieden we perspectief en we helpen hen in hun ontwikkeling. Meedenken maakt hen bewust van de rol die zij in de maatschappij kunnen vervullen. Uiteindelijk bespaart dat op dure jeugdzorg en zal de overlast afnemen.

Janet Duursma (GroenLinks): Onze samenleving ziet jongeren die op straat ‘hangen’ als een probleem. GroenLinks beschouwt flaneergedrag van jongeren als een normaal verschijnsel dat te maken heeft met hun behoefte om elkaar te ontmoeten. Jongeren horen die gelegenheid ook te hebben; de publieke ruimte is er immers voor iedereen. Soms gaat het hanggedrag echter gepaard met onwettig gedrag en ernstige overlast. Dan is ruimte bieden niet langer gepast en ingrijpen nodig. Om de veiligheid te verbeteren én om jongeren te leren hoe ze zich in de publieke ruimte moeten gedragen en verder afglijden in criminaliteit te voorkomen. Camera's leiden tot verplaatsing van het probleem. Het is beter te zoeken naar oplossingen met praten, ruimte bieden en grenzen stellen, afspraken, jongerenbuurtbemiddeling, toezicht door jongerenwerkers en politie, activiteiten organiseren en straffen bij misdragingen.

Ron Nienhuis (Groep Hop): Als een gemeente ieder stukje grond heeft volgebouwd dan blijven er steeds minder plekken over waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten zonder "overlast" te geven. Een winkelcentrum is geen plek waar hangjongeren overlast dienen te veroorzaken. Het is voor ondernemers belangrijk dat burgers met een veilig gevoel en gezellig kunnen winkelen. Overlast van hangjongeren in een winkelcentrum dient dan ook repressief aangepakt te worden. De gemeente moet zorgen voor schone straten in het winkelcentrum. Jongeren die het winkelcentrum vervuilen met afval dienen repressief aangepakt te worden met een boete. Een bezoekje van de wijkagent aan hun ouders dient er voor te zorgen dat het winkelcentrum niet wordt vervuild door overlast veroorzakende hangjongeren. Groep Hop streeft zoveel mogelijk een preventieve aanpak na.

Tjebbe Vugts (CDA): Om het probleem van hangjongeren aan te pakken, gaan wij voor een combinatie van een harde en een softe aanpak. In deze benadering zijn toezicht houden, grenzen stellen en straffen belangrijke elementen. Dit geldt eveneens voor investeren in de betrokkenheid, participatie en eigen verantwoordelijkheid van jongeren. Dus hard optreden waar het moet: onder meer door cameratoezicht, de inzet van politie en de instelling van een samenscholingsverbod én tegelijk met deze jongeren samen zoeken naar oplossingen. Uiteraard moeten we er tevens voor zorgen dat er voldoende voorzieningen zijn voor de jeugd zodat voorkomen wordt dat jongeren ontsporen.

Heleen Denie (PvdA): “Hangen” is van alle tijden: oud en jong “hangt”. Geen probleem zolang dat geen overlast geeft. Als anderen worden lastiggevallen, mensen zich niet veilig voelen, troep over straat slingert en spullen worden vernield, is “hangen” niet acceptabel. Omstanders spreken deze schoffies - vaak met succes - op hun gedrag aan. Sociale controle! Beter dan camera’s (wie houdt die in de gaten), beter dan hangplekken (ze kiezen toch hun eigen stekje). Als de overlast blijft, is de PvdA voorstander van stevig optreden van de politie: niets tolereren , jonge kinderen tijdig van de straat en ouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid. In Amsterdam wordt succesvol gewerkt met voormalige overlastplegers die de nieuwe generatie in het gareel houdt. Wat ons betreft de moeite van het proberen waard.

Ronald Haverkamp (VVD): Hangjongeren zijn helaas wel een probleem! Al zou dit niet zo mogen zijn. VVD Rheden heeft vrijheid hoog in het vaandel staan. Vrijheid is echter onlosmakelijk verbonden met verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je anderen niet mag lastigvallen. Het lijkt erop dat een deel van de jongeren deze verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. Helemaal schandalig is het als je leest dat ondernemers zich bedreigd voelen. Veiligheid is voor de VVD Rheden een belangrijk onderwerp. Bij eventuele coalitieonderhandelingen zullen we hier zwaar op inzetten. Cameratoezicht, meer blauw op straat en het aanspreken van de ouders. Want daar ligt een hele belangrijke verantwoordelijkheid. De maatschappij is niet verantwoordelijk voor de opvoeding van jongeren. De ouders en de jongeren zelf wel. Jongeren die gepakt worden voor ongeoorloofd gedrag moeten fors gestraft worden.

Jorine Dirks (SP): Hangjongeren vormen pas een probleem, als ze overlast veroorzaken of wanneer ze hangen omdat er geen voorzieningen voor hen zijn. Bij strafbare feiten, zoals vandalisme, is het simpel: dan geldt ons rechtssysteem, dus oppakken en berechten. En jongeren die uit verveling hangen en rotzooi trappen? Zelfs als ze niets strafbaars doen, voelen anderen zich daar ongemakkelijk bij, en dat draagt niet bij aan het gevoel van veiligheid. Repressie en jongeren wegjagen is niet de keuze van de SP. Zorg voor een wijkagent die de jongeren kent en hen (en hun ouders) kan aanspreken op hun gedrag. Dat werkt beter dan onpersoonlijk cameratoezicht. En zorg voor voorzieningen: bijvoorbeeld een buurthuis in elk dorp/buurt met een afgestemd programma voor jongeren. Betrek de jongeren erbij en maak hen medeverantwoordelijk.

6 opmerkingen:

  1. leer spellen mongool ik kan t beter en ik ben dislect :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tom houd je bek. die voor je interpunctie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeev
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    v
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    nerdjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb een klein, wit bolletje, in m'n bruine holletje.

    Nee grapje, hangjongeren zijn skeeer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. leerspellen@nederland.nl5 maart 2012 om 09:48

    wat een kutsite he dat t dit nieteens verwijders best wel ernstig <(-.-")>

    BeantwoordenVerwijderen