Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 27 februari 2010

Velperbroek - Brief aan minister Van der Laan

Bijgaand de brief van Frans van Suylekom inzake winkelcentrum Velperbroek aan minister Van der Laan.

Velp, 18 december 2009

Ministerie van VROM
t.a.v. Minister Eberhard van der Laan
Postbus 20951
IPC 100, 2500 EZ Den Haag

Geachte minister Van der Laan,

Wij schrijven u deze brief omdat wij van mening zijn dat er ten onrechte subsidie wordt verstrekt voor de bouw van winkelcentrum Velperbroek met 106 woningen.

Dinsdag 15 december lazen wij in onze krant de Gelderlander dat u subsidie verstrekt aan ruim 1100 projecten in Nederland. Met de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten geeft u een goede impuls aan de bouwsector in deze economisch moeilijke tijd. Wij vinden het een goede zaak dat u hiermee projecten mogelijk maakt die anders geen doorgang zouden kunnen vinden en dat u daarmee het banenverlies in de bouwsector beperkt.

Wij constateren echter dat bij de subsidieverstrekking blijkbaar niet alle projecten zijn doorgelicht op de criteria uit de tijdelijke stimuleringsregeling. Zo zijn wij zeer verbaasd dat het project winkelcentrum Velperbroek door u ondersteund wordt.
Het project wordt ontwikkeld door Rabo Bouwfonds en omvat naast 4000m2 winkeloppervlak en 820m2 medisch centrum tevens 106 woningen.
De gemeente Rheden heeft in november 2008 vrijstelling van het vigerende bestemmingsplan verleend en een bouwvergunning verleend. Het feit dat Rabo Bouwfonds tot op heden niet gestart is met de bouw heeft niets met marktomstandigheden als gevolg van de recessie te maken, maar met de bezwaren van omwonenden en de zeer trage besluitvorming door de gemeente. Het moge duidelijk zijn dat wij als opstellers van deze brief behoren tot de bezwaarmakers tegen dit omvangrijke bouwproject.

Van de 106 appartementen boven het winkelcentrum heeft Rabo Bouwfonds 70% verkocht aan Syntrus Achmea Vastgoed en voor het merendeel van het winkeloppervlak zijn afspraken gemaakt met onder meer de supermarktketens Lidl en Coop. In december 2008 is bij de bouwlocatie een bord geplaatst waarop de naam van Syntrus Achmea Vastgoed staat vermeld. Wij zijn daarom zeer benieuwd of de gemeente Rheden bij haar aanvraag een verklaring van B&W heeft bijgevoegd zoals bedoeld in artikel 4 lid k van de bovengenoemde regeling en dat het college daarin daadwerkelijk verklaart dat “de bouw van winkelcentrum Velperbroek is vertraagd als gevolg van economische omstandigheden”.

Wij begrijpen dat u als minister er op vertrouwd dat gemeentebestuurders de door u ingestelde stimuleringsregeling op legitieme wijze benutten en dat u en uw ambtenaren niet alle aanvragen vooraf op waarheid kunnen verifiëren. Subsidieverlening aan de bouw van Winkelcentrum Velperbroek is ons inziens strijdig met de criteria uit uw regeling en een verspilling van schaarse overheidsmiddelen.

Graag horen wij van u en wij hopen dat misbruik van uw stimuleringsregeling door inhalige gemeenten en ontwikkelaars u geen politieke schade oplevert.

Met vriendelijke groeten,

De omwonenden van Winkelcentrum Velperbroek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten