Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 9 maart 2010

Coalitie van vijf? Een lachertje!

De Rhedense VVD heeft onder leiding van VVD-voorman Haverkamp het initiatief tot coalitievorming. Na de eerste gespreksronde zijn de PvdA, de SP en Gemeentebelangen afgevallen. Gemeentebelangen is druk bezig met zichzelf, de SP is sowieso geen optie voor de VVD. Haverkamp heeft de ChristenUnie, GroenLinks, D66 en het CDA toegelaten tot de tweede ronde.

De coalitie van PvdA, GroenLinks, VVD, CDA en ChristenUnie was geen succes. De VVD, soms gesteund door het CDA, aan de ene kant en de PvdA en GroenLinks aan de andere stonden vaak lijnrecht tegenover elkaar. Deze coalitie had het, na de kwestie Riviersteen, geen extra maand meer uitgehouden.

Het zou dan ook opmerkelijk zijn als uit deze verzameling partijen een coalitie voortkomt. De combinatie GroenLinks – VVD ligt absoluut niet voor de hand. GroenLinks-lijsttrekker Harriët Tiemens heeft Haverkamp herhaaldelijk populisme verweten. De gemoederen liepen voorafgaand aan de verkiezingen hoog op. Denk aan Riviersteen of aan kliko-discussie.

Ik kan maar één reden bedenken waarom GroenLinks samen met de VVD van Ronald Haverkamp in een college wil gaan zitten: dat is de drang naar het pluche. Dan zal ofwel GroenLinks ofwel de VVD veel water bij de wijn moeten doen. Dat maakt een van beide ongeloofwaardig. Of beide!

Het is ook nog maar de vraag of de ChristenUnie samen met D66 aan één coalitie gaat deelnemen. Er zijn grote ideologische verschillen tussen de ChristenUnie en D66. Op het gebied van het gezin, ethische kwesties en de 24-uurs economie staat de ChristenUnie diametraal tegenover D66. Denk daarbij aan zaken als abortus, homohuwelijk, stamcelonderzoek, biogenetica, werkende vrouwen of zondagssluiting.

Een dergelijke coalitie zou de raadsverkiezingen tot een absolute farce maken. Je kunt je drie slagen in het rond kiezen maar de partijen van alle gezindten duiken nadat de kiezer heeft gesproken vrolijk met elkaar onder de lakens. Een democratisch lachertje,. Ik denk dat veel kiezers van verschillende partijen zich dan zwaar bekocht zullen voelen. Volgens mij volkomen terecht!

Principes doen er niet meer toe. Het maakt blijkbaar geen ene moer meer uit op wie en welke partij je stemt. Geen wonder dat de kiezer thuisblijft.

2 opmerkingen:

  1. Beste Theo

    Wel erg gemakkelijk commentaar op de collegevorming. Hier zitten wel alle partijen bij die gewonnen hebben!

    En Theo wat is er mis met grijs? De gemeente moet een goed en degelijk bestuur krijgen, dat is waar het om gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Afwas water. Zo heeft stemmen geen zin meer. Bestuur zonder enig profiel. Net als afgelopen drie jaar. Het gaat blijkbaar niet meer om principes maar om het pluche. Enkel en alleen om het pluche.

    BeantwoordenVerwijderen