Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 6 juni 2009

Smet op integriteit verkiezingsproces

In de Gelderlander van zaterdag 6 juni schrijft hoofdredacteur Kees Pijnappels over de chaotische telprocedure op het stembureau bij het stemlokaal op het Nijmeegse station. “Zo’n beetje iedereen die in de buurt was mocht meetellen. Niet alleen ‘ambtenaren in functie’maar ook doodgewone omstanders, inclusief onze verslaggever. Nou is hij te goeder trouw maar eventuele snode plannen had hij zonder moeite kunnen uitvoeren.”

Dit kan nog wel eens een staartje krijgen want hiermee is de wet overtreden. Omstanders mogen NIET meehelpen met de werkzaamheden van het stembureau en al helemaal niet met het tellen van de stemmen. Juist om te voorkomen dat er gesjoemeld wordt. Als er iemand is die bezwaren tegen deze gang van zaken aantekent dan moeten die stemmen worden overgeteld en als dat niet meer mogelijk is dan kan de Nijmeegse verkiezingsuitslag wel eens geheel of gedeeltelijk ongeldig worden verklaard.

Afgelopen donderdag was ik zelf lid van een stembureau. Dat het tellen van de stembiljetten een inspannend en langdurig karwei is weet ik dus uit ondervinding. Dat neemt niet weg dat er nauwkeurig en nauwgezet met die telling moet worden omgegaan en het is geen excuus om daarvoor dan maar de hulp van toevallige omstanders in te roepen. De juistheid van de verkiezingsuitslag en het correct verlopen van het democratische proces dient boven elke twijfel verheven te zijn.

De verslaggever van de Gelderlander was toevallig aanwezig in dit stemlokaal. Dat doet mij vermoeden dat ook op andere stembureaus dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. Nu ontstaat terecht het idee dat er gesjoemeld kan worden. Het zou mij niet verbazen als dat ook daadwerkelijk is gebeurd. Extra waarborgen voor het correct verlopen van het verkiezingsproces zijn bij volgende verkiezingen dan ook geen overbodige luxe.

De voorzitter en de andere leden van het betreffende Nijmeegse stembureau hebben met hun dubieuze handelswijze een ferme tik op hun vingers verdiend. Zij hebben het vertrouwen in de democratie geschaad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten