Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 21 december 2011

PvdA worstelt met Wet Werk en Bijstand

Bericht van de Pvda

Gisteren boog de gemeenteraad van Rheden zich over de aangescherpte Wet Werk en Bijstand. De PvdA is heel ongelukkig met deze nieuwe wet. In Rheden wordt beslist over acht verordeningen die voortvloeien uit de aangescherpte bijstandswet. Ieder van die beslissingen kan problemen opleveren voor de armsten uit deze gemeente. De wet zal uiteindelijk grote gevolgen hebben voor mensen met een bijstandsuitkering en na een overgangsperiode van een half jaar, zullen alle cliënten de gevolgen van deze aanscherpingen gaan voelen.


De beslissingen die dit kabinet neemt hebben ingrijpende gevolgen: door deze veranderingen zullen kinderen eerder uit huis willen gaan, maar we hebben geen huizen voor ze. Ze zullen minder ondersteuning kunnen geven als mantelzorger, dat is niet wat we nastreven. Door de huishoudtoets worden kinderen die een eigen toekomst proberen op te bouwen, ineens verantwoordelijk voor het inkomen van hun ouders.

Mevrouw Gerritsen slaapt er niet van: haar dochter Ingrid woont bij haar in huis. Dochter Ingrid van 22 werkt als politieagent en verdient netto € 17.000 per jaar. De bijstand van haar alleenstaande moeder was € 11.242. Samen gaan ze in inkomen terug van € 28.242 naar

€17.000. Dat scheelt 40%. En omdat de bijstandsnorm voor een gezin netto bijna € 16.000 is, betekent dit dat mevrouw Gerritsen haar hele uitkering kwijt raakt en volledig financieel afhankelijk wordt van haar dochter: Ingrid zal haar moeder volledig moeten onderhouden.
De PvdA worstelt met deze aangescherpte wet: een wet opgelegd door de coalitie in Den Haag, die de ene bezuiniging op de andere stapelt en daardoor het leven heel moeilijk maakt voor mensen met een laag inkomen. De coalitie in Rheden die op voorhand al stelt al die bezuinigingen uit Den Haag uit te gaan voeren met het te beperkte geld dat Rutte daarvoor aan de gemeente beschikbaar stelt. Er liggen in Rheden voorstellen op tafel waarin een woud aan sancties wordt afgesproken als cliënten zich niet volgens het boekje gedragen, maar waar aan de andere kant hen heel weinig wordt geboden. Niemand kan de gevolgen van al deze maatregelen overzien. Heeft Rheden al de ruimte die ze heeft ook werkelijk benut om deze groep mensen te ondersteunen? Krijgt de gemeente alles op tijd geregeld? De PvdA denkt niet dat ze dat gaat lukken. Er zijn 11 dagen tussen het besluit van de Eerste Kamer over deze wet en de datum van inwerkingtreding. Een onoverzichtelijke kluwen aan regels en maatregelen die niet is te overzien en waaruit nauwelijks is wijs te worden.

Op zich een reden voor de PvdA-fractie in Rheden om tegen deze verordeningen te stemmen. Aan de andere kant: dan krijgen de mensen helemaal geen geld. Dat is dus geen optie.

Maar wel voldoende reden voor de PvdA-fractie om een motie in te dienen waarin in elk geval wordt veiliggesteld dat alle mensen op tijd hun geld krijgen - desnoods met een voorschot –, dat ze niet door administratieve problemen bij de gemeente in financiële nood raken; een motie waarin ook aan de gemeente wordt gevraagd uit te zoeken wat de gemeente moet, maar vooral ook kan doen voor deze cliënten.

“Voor mensen die zorg nodig hebben, worden passende voorzieningen in stand gehouden”, aldus het coalitieakkoord. De PvdA zal het met argusogen volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten