Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 14 juli 2024

Jaarrekening 2023 - Ritueel

Ritueel
De werkgroep Jaarstukken heeft in haar rapportage opnieuw aanbevelingen gedaan ten aanzien van de kwaliteit van de jaarstukken, de totstandkoming ervan en over het controleproces. Met concrete adviezen om hier verbetering in te brengen. Het is de hoogste tijd dat deze adviezen daadwerkelijk worden opgevolgd en dat het niet gaat ontaarden in een jaarlijks ritueel in de trant van wij drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was. 

Reserves
Enkele reacties op de bevindingen  van de werkgroep geven ons niet erg veel vertrouwen. Zo heeft de raad heeft meer inzicht in de reserves en voorzieningen nodig. Wij zouden die allang hebben moeten ontvangen. Het college geeft in antwoord op deze bevinding van de werkgroep aan dat de nota reserves en voorzieningen doorschuift naar de 2e helft van 2024. Echter, de inkt is nog niet droog of we lezen in de kadernota dat deze nota reserves en voorzieningen doorschuift naar 2025. Wat zijn de antwoorden van het college nog waard vraag ik me dan af.
 
Biljoenbad
Er is vorig jaar ook gevraagd om inzicht in  de exploitatie van bestaande accommodaties, waaronder het Biljoenbad omdat onvoldoende zicht is op de inkomsten en uitgaven. Het college gaf toen aan om eind 2023/begin 2024 met een accommodatievisie te komen. Dat wordt door het college nu uitgesteld naar 1e kwartaal 2025.
 
Budgetbewaking
Wat ons veel zorgen baart is de budgetbewaking, de budget- en begrotingsdiscipline. Het college zegt hierin een slag gemaakt te hebben. Wij zien daar echter nog veel te weinig resultaat van. Nogmaals, er was een bedrag van meer dan 1,1 miljoen euro in de begroting opgenomen om de organisatie te professionaliseren. Waar blijven de resultaten?  Nogmaals: waar blijven de resultaten?
 
Amendement
De voorzitter van de werkgroep Jaarrekening heeft een mede door ons ondertekend amendement ingediend met het formele besluit om strakker te sturen op de voortgang van de implementatie van deze adviezen. Deze werd unaniem aangenomen. 


Resultaat
Dan het resultaat van de jaarrekening. In een eerdere versie van de jaarstukken (van 28 mei) bedroeg het resultaat nog een min van 2.185.000 euro. In de versie van 11 juni is dit teruggebracht tot een tekort van 1.549.000 euro. Dat het tekort niet veel groter was hebben we voornamelijk te danken of te wijten (het ligt er maar aan hoe u het bekijkt) aan het overschot van 1.973.000 euro op de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ik zal me hier onthouden van cynische opmerkingen rond deze situatie maar het doet me wel pijn dat we de opvang van Oekraïense vluchtelingen nodig hebben om ons huishoudboekje nog een enigszins draaglijk aanzien te geven.
 
Weerstands- en Solvabiliteitsratio
De weerstandsratio geeft aan in hoeverre de gemeente in staat is om risico’s op te vangen. Voor Rheden ziet dat er niet goed uit.  Deze weerstandsratio kalft steeds verder af naar een zorgelijke  van 0,6  en dat is “ruim onvoldoende” (ratio boven 1,0 = “voldoende”)
 
De solvabiliteitsratio geeft inzicht in de mate waarin de gemeente in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Deze solvabiliteitsratio ligt voor Rheden lager dan 20% (= “meest risicovol”).  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten