Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 15 juli 2024

Kadernota 2025 – Hondenbelasting

Nog een dan. In 2021 diende de SP een amendement in om de hondenbelasting af te schaffen. Het lukte de SP destijds niet om deze belasting helemaal af te schaffen maar de belasting werd wel verlaagd met als uitgangspunt dat de tarieven van de hondenbelasting kostendekkend zouden worden om de uitgaven gerelateerd aan hondenbezit te kunnen betalen. De nieuwe verlaagde  tarieven zijn per 1 januari 2023 ingegaan.

De afgelopen maanden heeft vooral Beter Rheden zich sterk gemaakt om de belasting volledig af te schaffen. En daar staan wij volledig achter.

Hondenbelasting is een relict, een relikwie uit vroeger tijden. De hondenbelasting stamt nog uit de tijd dat honden nog gebruikt werden als trekdier. Voor geen enkel ander huisdier wordt belasting geheven. En deze belasting is in het gros van de gemeenten allang afgeschaft. In ons omringende gemeenten als Arnhem, Rozendaal en Brummen wordt geen hondenbelasting geheven.

Het college van B&W kan ook niet aantonen wat de uitgaven van de gemeente voor hondenbezit zijn. Daarnaast blijkt de opbrengst veel hoger dan de geschat. In 2023 was er een opbrengst begroot van 71.000 euro terwijl de werkelijke opbrengst met 139.000 euro bijna twee keer zo hoog was.

Afschaffen van de hondenbelasting betekent ook lagere kosten voor administratie en controle.

Het is daarom de hoogste tijd dat deze antieke belasting wordt afgeschaft.

Wij hebben daarom de motie van Beter Rheden om deze belasting af te schaffen van harte gesteund. 

Helaas werd de motie verworpen met 5 stemmen vóór (BR, VPR, twee stemmen van D66) en 22 stemmen tégen.

Volgende keer beter. Dit komt terug bij de begrotingsbehandeling.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten