Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 15 juli 2024

Kadernota - Bezuinig op de personeelsorganisatie.

De reacties vanuit de samenleving op de voorstellen van de kadernota liegen er niet om. Tientallen organisaties lieten van zich horen en de verbijstering was groot. De minima worden fors geraakt. Subsidies aan vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor de minima, worden stopgezet. Het stopzetten van de gemeentepolis treft 1760 mensen. De Gelrepas vervalt voor 960 inwoners in alle leeftijdsgroepen. Voedselbank, Stichting STRAK, Stichting Urgente Noden de laatste strohalmen voor mensen in financiĆ«le nood worden door de ombuigingen fors geraakt. En het houdt niet op: Schuldhulpmaatje, Formulierenhulp, Thuisadministratie, OverRood: ze worden allemaal geraakt.  Dan een hele reeks verenigingen, instanties en stichtingen die zich op jongeren richten. De Dierense Speeltuin, Scouting, Spelotheken, Jeugdbibliotheek, Vakantieactiviteiten etc. ze moeten er allemaal aan geloven. En dan nog de verenigingen in de sociale basis zoals muziek- en toneelverenigingen. De buurt- en dorpshuizen, initiatieven die het mogelijk maken dat gelijkgestemden elkaar ontmoeten, vrijwilligersorganisaties die mensen bij elkaar brengen. Geen geld meer voor. De portemonnee is leeg.

Onze insteek is dat de minima, preventief jeugdbeleid, de sociale basis in al haar facetten en de bibliotheek worden ontzien. Zie ook bovenstaande voorbeeld.  

De gemeentelijke organisatie zal veren moeten laten. Het college onderkent dit ook maar de voorstellen van het college op dit gebied komen niet erg overtuigend over.  Een van die voorstellen betreft de “Herijking van de balans taken, formatie en bezetting”. Het college verwacht hiermee een kostenbesparing te bereiken van 720.000 euro in 2025 oplopend naar 1.050.000 euro in 2026.

Dat is een besparing van iets meer dan 2% in 2025. ( inclusief inflatiecorrectie oplopend naar ca. 3% in 2028). In onze ogen een marginale ingreep. Bovendien is er geen garantie dat deze bezuiniging wordt behaald. Volgens ons is het niet genoeg en dient er nog een schepje bovenop worden gedaan.

De totale loonsom bedraagt op dit moment ca. 33,5 miljoen euro. Wij vinden een extra besparing van ca. 1 miljoen euro per jaar alleszins acceptabel. Dus bovenop de bij de “herijking balans formatie en bezetting” genoemde bedragen.

De VVD had een amendement ingediend om structureel 1 miljoen euro per jaar extra te bezuinigen op personeelskosten. Dat vonden wij een prima voorstel dat volgens ons gerechtvaardigd en wij waren dan ook van plan om dit amendement te steunen.  Maar de VVD was tijdens de vergadering toto andre inzichten gekomen en trok dit amendement in. Daarop heb ik het amendement overgenomen om het alsnog maar dan onder onze naam, Volkspartij Politiek Rheden, in te dienen.

Zoals te verwachten: het amendement werd verworpen. Maar wij hebben daarmee wel laten zien waar wij voor staan.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten