Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 15 juli 2024

Kadernota 2025 – Kortwieken wethouders in 2026?

In de Kadernota stond een voorstel om vanaf de volgende raadsperiode (2026) te gaan werken met 20% minder urencapaciteit voor wethouders. Een onzinnig voorstel. Daar gaat de huidige raad helemaal niet over. Na de verkiezingen in maart 2026 wordt er een nieuwe coalitie gevormd. Die bepaalt op dat moment zelf met hoeveel wethouders en met welke urencapaciteit het dan nieuw college wordt bemand. Dat zou hetzelfde zij alsof Mark Rutte, de premier van het vorige kabinet, zou besluiten om het aantal ministers van het kabinet Schoof te beperken.  Dat gaat hem helemaal niets aan. En het gaat het huidige Rhedense college ook niets aan om te bepalen hoeveel wethoudercapaciteit er in een volgend college komt. Kortom:  onzinnig, een bezuinigingsvoorstel dat niet reëel is. Dat zag het college uiteindelijk zelf ook in. Maar waarom ze dat dan wel in de kadernota opnam blijft een raadsel.

Wij hadden samen met GPRB en Beter Rheden een amendement ingediend om dit voorstel uit de kadernota te schrappen.

Daar was de voltallige raad het mee eens zodat dit amendement unaniem werd aangenomen. Dit werdhoudersvoorstel is daarmee uit de kadernota geschrapt.  


Na veel vijven en zessen kwam het college voorafgaand aan de behandeling van de kadernota over de brug met alle ideeën om te bezuinigen, rijp en groen, die vanuit de gemeentelijke organisatie waren geopperd.

Ik kon een glimlach niet onderdrukken bij het idee om het aantal raadsleden met 20% te beperken. Het is immers zo dat het aantal raadsleden voor een gemeente wettelijk is geregeld. Dat hangt af van het aantal inwoners. Voor Rheden staat het aantal raadsleden wettelijk op 27. Het wijzigen (verminderen of vermeerderen) van het aantal raadsleden zou een wijziging van de Gemeentewet vergen. Hoe de gemeente Rheden dat voor elkaar wil boksen weet ik niet. Maar ja, je weet nooit hoever de wetgevende arm van Rheden reikt. Voor de goede orde: dit idee heeft de kadernota nooit gehaald hoor! Maar zoveel onwetendheid had ik niet verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten