Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 28 maart 2008

Dorspvisie - Inspraak Callunawinkeliers

Inspraak bij de raadsvergadering van 25 maart waar de Dorpsvisie was geagendeerd. De heer Albert Lentink namens de Calluna Winkeliers aan het woord.

“Met grote verbazing hebben de Callunawinkeliers kennis genomen van uw “Dorpvisie Dieren” en uw raadsvoorstel.
Laten we met punt 9 uit het raadsvoorstel beginnen:
U acht een evaluatie niet nodig. Zonder geschiedenis geen toekomst. Dus maken wij een kleine opsomming.

In 1928, precies 80 jaar geleden trokken al bezorgde burgers met paard en wagen door Dieren met daarop een maquette voor een overbrugging van het spoor. De verkeersproblemen werden steeds groter en werd er daarom in de vijftiger jaren gekozen voor een tijdelijke oplossing ( ± 5 jaar ) van de Burg. De Buinstraat .

Eerst zonder verkeerslichten wat tot gevolg had dat er in de eerste weken veel ernstige verkeersongelukken met dodelijke slachtoffers waren. Na het plaatsen van de verkeersinstallaties werden de wachttijden en de barrière van spoor en weg samen, steeds groter. 12 Jaar later start de 1e fase van het Callunawinkelcentrum, opening in 1968.

AVRO’s Televisier komt in 1973 naar Dieren om een reportage te maken van de verpaupering van Dieren-Zuid. In datzelfde jaar vindt de oprichting plaats van het “Comité Dieren Zuid” dat zich inzet voor een beter leefklimaat en strijdt tegen de verpaupering van het oudste dorpsdeel.

In 1987 is de uitbreiding 2e fase Callunawinkelcentrum gereed en kunnen de noodwinkels aan de Wilhelminaweg worden opgeheven . In datzelfde jaar komt een voorstel van de Callunawinkeliers om het centrum uit te breiden in de richting van Diderna.

In 1988 is er de uitbreiding Callunawinkelcentrum 3e fase aan de Wilhelminaweg.
Eindelijk, 10 jaar nadat de Callunawinkeliers het uitbreidingsvoorstel hadden gedaan, is er in 1997 de realisatie van de uitbreiding Callunawinkelcentrum 4e fase aan Diderna.

In 2000 komt er een hoopvol “Hart van Dieren”in zicht. De Callunawinkeliers nemen deel aan de opgerichte klankbordgroep. Bij de deelnemers ontstond veel frustratie door de schijninspraak en het niet verstrekken van gevraagde gegevens door de projectgroep.

Het eerste grote protest kwam naar aanleiding van de randvoorwaarden in de SOK. De klankbordgroep en de winkeliers wijzen o.a. de Wilhelminaweg als dorpsas af. Dit maakt de verkeersdruk in Dieren alleen maar groter omdat er geen verkeersparallelstructuur wordt opgeworpen om de verkeersdruk op te vangen. Men probeert de aanzuigende werking terug te dringen met verkeersbelemmerende maatregelen i.p.v. oplossende maatregen.

Door het, door de bevolking in april 2006 gekozen, nieuwe college kwam er, naar het leek, meer inspraak en kregen de alternatieve plannen een kans.. Maar ook dit bleek schijn. .

Het “Hart van Dieren’is verprutst door partij politieke ideologie en eigenbelang i.p.v. het dorps- en gemeentebelang. Dit was duidelijk de uitkomst van het intern onderzoek zoals gehouden door het bureau Berenschot. De lering zoals opgesteld door Berenschot blijkt uiteindelijk geen lering te zijn geweest. De recent opgestelde Dorpsvisie wijst dit uit.

Er is niet één van de ideeën van de al eerder genoemde alternatieve plannen in verwerkt. Het zit vol dubbele bodems en valkuilen en het is niet financieel onderbouwd.

Wij willen, als Callunawinkeliers, slechts een paar voorbeelden uit de Dorpsvisie noemen om aan te tonen waarom wij deze gehele visie niet ondersteunen.

- Als de Burg. De Bruinstraat op maaiveldhoogte blijft liggen en er koude kruisingen komen bij de Wilhelminaweg en de Molenweg, zonder Noordelijke Parallelwegroute van Harderwijkerweg tot het kanaal, worden de problemen groter dan dat ze nu al zijn. Hierdoor kan de dorpsas nooit functioneren. Alle werknemers en de ± 60 vrachtwagen van de Gazelle moeten elke dag door Dieren crossen om op of van de regionale verkeersstroom te komen. Hierbij opgeteld moet worden het verkeer dat door de e 4 scholen in Dieren-zuid , de buslijnen en de NS-reizigers wordt gegenereerd.

- In mei 2007 hebben wij, op verzoek van het GBO, een gesprek gehad met de wethouders Wilschut en Elsenaar. Op een aantal vragen en wensen kregen wij geen antwoord en nul op rekest.
Maar dhr. Elsenaar heeft, naar eigen zeggen, wel een warm hart voor de winkeliers.Het bestemmingsplan Dieren-Noord is vastgesteld zonder een goed onderzoek naar de detailhandeld structuur. Nee, daar is men aan begonnen nadat het bestemmingsplan was vastgesteld. Een zeer lage respons in deze op de uitgezette enquête is kenmerkend. Het vertrouwen in de gemeente is bij ons weg.

- In de dorpsvisie bij punt 3 “Werken” staat dat uit recent onderzoek is gebleken, dus die 31 meegewerkte winkeliers waarvan 27% binnen 5 jaar gaat stoppen, dat het Callunawinkelcentrum goed functioneert en goed bereikbaar is.
Ook wordt er beweerd dat er geen grote herstructureringsplannen / wensen zijn van het Calluna. Als men met de RO en –Verkeerscommissie van de winkeliers zou gaan praten zal men ontdekken dat die plannen cq wensen er wel degelijk zijn.
Het College denkt aan uitbreiding in de vorm van sociaal-culturele en/of maatschappelijke functies. De winkeliers zitten hier beslist niet op te wachten. Al 10 jaar staat de 1000 m² kantoorruimte van de sociale dienst aan de Diderna leeg en te huur. Ook willen wij geen gezamenlijke huisartsenpraktijk in de RABO Bank. Dit veroorzaakt alleen een verkeersaanzuigende werking en parkeeroverlast op een dorpsas die woonbestemming heeft gekregen.

- Om de winkelconcentratie binnen het Calluna- Carré te bevorderen is het voor de , elders in Dieren, gevestigde winkels nodig om zeer aantrekkelijke aanbiedingen te creëren zodat de bestaande ondernemer graag zijn huidige vestiging verruilt voor het Callunawinkelscentrum.

Tot zover de verbazing over de inhoud van de dorpsvisie.

Wat ons echter nog veel meer verbaast is dat er weer geld, mankracht en tijd wordt uitgegeven aan het maken van een dorpsvisie en een masterplan terwijl die er al jaren zijn.

Aan het plan “Hart van Dieren” is zoveel uitgeven voor plannen, bouwsteensessies, voorlichting en inspraak. Daar zaten zoveel goede zaken bij waarin iedereen, die er belang bij had, zich kon vinden en die zo goed waren voor het leefklimaat in Dieren en de doorstroming van het regionale -en bestemmingsverkeer. Er is zoveel expertise bij de bevolking. Waarom wordt dat niet gebruikt waarom weer het wiel uitvinden.

Misschien omdat dat niet in het straatje past van andere belanghebbenden of bestuurders………. wij weten het niet.

Maak een plan wat als plan draagvlak heeft waardoor er geen zoethouders-communicatie met de bevolking nodig is.

Wat wij willen staat in alle aangereikte plannen, in alle gehouden inspraak en bouwsteensessies.

Kunt u ons nu voor eens en altijd duidelijkheid geven waarom er zo onverantwoord met de gemeenschap van Dieren en het algemeen gemeenschapsgeld wordt omgegaan.

Wij zijn , zoals al die jaren, bereid om mee te denken en mee te werken aan een goed leefbaar Dieren met een duurzaam winkelcentrum. Wanneer neemt u ons aanbod aan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten