Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 28 maart 2008

Dorpsvisie - Inspraak Stichting Spankerenseweg Dieren

De Dorpsvisie Dieren werd afgelopen dinsdag in de Rhedense gemeenteraad behandeld. De heer Jan Paul sprak in namens de Stichting Spankerenseweg Dieren.

“Geacht College, geachte raadsleden,

11 maart heeft de SSD kennis kunnen nemen van de stand van zaken m.b.t. H.v.D.
Informatie werd gegeven over het H.v.D.

Vooraf gaande aan deze presentatie heeft de SSD met klem aandacht gevraagd voor de bittere noodzaak de bevolking tijdig bij de plannen te betrekken zoals ook het atelier Verdaas met klem heeft geadviseerd. Nu, na 2 weken heeft er weliswaar een eerste verkennend gesprek plaatsgevonden, maar van een gezamenlijk traject teneinde een dorpsvisie te ontwikkelen is geen sprake. En dat is te merken dames en heren.!!!

Binnen de gemeente is door de gemeentelijke deskundigen buiten de bevolking om met spoed een dorpsvisie gemaakt met meerdere bijzondere kenmerken. Onlangs hebben wij deze dorpsvisie ontvangen. Een dorpsvisie waar in de tekst is vergeten te vermelden dat het om een concept gaat. Een concept dorpsvisie die de SSD sterk doet denken aan 5 september 2005 toen voor het eerst, overigens ook zonder participatie van de bevolking, een plan was ontwikkeld en gepresenteerd. De uitgangspunten van deze presentatie van de verkeerssituatie
in combinatie met 8 min hebben er toe geleid dat de bevolking hiertegen in het verweer kwam.

Nú 3 jaar later en een advies van het atelier Verdaas rijker is bijzonder dat de dorpsvisie zoals nu gepresenteerd voorbij gaat aan meerdere kernadviezen van het atelier en weer de zelfde niet onderbouwde keuzes laat zien.

Vers in uw geheugen zal staan dat het atelier de plattegrond van de verkeersstructuur kenschetste als een Sinterklaasmijter waarbij het atelier zich er goed van bewust was dat de H-weg een belangrijke rol in de verkeersafwikkeling zal moeten spelen. De verkeersdeskundigen van de Gemeente weigeren kennelijk dit advies over te nemen.!!! Met alle gevolgen van dien.

De paragraaf “Recreatie” staat bol van wensen van het college, of moet ik zeggen van de gemeentelijke deskundigen, maar de wensen van de bevolking komen hier niet in voor!!! Zelfs van compensatie van negatieve gevolgen voor de bevolking wordt niet gesproken!!!
Eén van die wensen is, zonder dat het college zich bewust is van de kosten, de verkeersluwe dorpsas.

Als er iets is dat duidelijk is geworden in de afgelopen 8min periode dan is het verkeersluw maken van de W-weg grote consequenties heeft voor de omgeving van de W-weg zoals de Spankerenseweg en voor Dieren als geheel, wanneer deze consequenties niet worden gecompenseerd door een parallelstructuur van wegen.

Wanneer gekozen wordt voor een verkeersluwe dorpsas, de W-weg, zal door een parallelstructuur van wegen de nadelige gevolgen van deze keuze moeten worden gecompenseerd.

Een financiële onderbouwing van deze en overigens ook van andere keuzes ontbreekt en is dus niet reëel .

Tenzij de verkeersdeskundigen van de Gemeente de nadelige gevolgen van deze keuze niet wíllen compenseren.

Dames en heren; over deze discussie is veel gecommuniceerd en is tijdens de 8-min periode begrip ontstaan voor de standpunten van de bevolking. E.e.a. blijkt uit de parallelwegen zoals staat vermeld in het bouwstenenonderzoek van 2006.

De deskundigen van de Gemeente zijn dit kennelijk vergeten, hulp is noodzakelijk!!!!!! Als de nadelige gevolgen van de keuze dorspas niet worden gecompenseerd door een parallelstructuur van wegen ontstaan er elders in Dieren onoverkomelijke problemen. De dorpsvisie is dan de oorzaak van verkeersproblemen in plaats van een oplossing.

Anders gezegd voorzitter, wanneer er geen geld in de ordegrootte van 20 mlj. beschikbaar is voor een parallelstructuur van wegen moet aan een verkeersluwe dorpsas niet gedacht worden!!!!!

Er ontstaan dan een nieuw financieel debacle dat nu alléén voor rekening van de Gemeente komt!!!

Het basisplan van het GBO voorziet wél in een parallelstructuur van wegen om negatieve effecten van keuzes die gedaan worden in het kader van de dorpsvisie te compenseren. Dit plan heeft het in zich voor meerdere variaties van de dorpsvisie een verkeersoplossing te bieden en heeft voldoende abstractie de daadwerkelijke uitwerking tot een goed einde te brengen.

Geachte raad en College, ik heb een paar punten uit de concept Dorpvisie belicht.
Ik moet mij houden aan de 5 minuten die ik krijg voor de inspraak. De situatie is ernstig en noodzaakt tot nader overleg en een krachtige houding van de raad en college!!

Ik meld nogmaals dat wij ondanks de procedure tot nu toe in gesprek willen en moeten, zo gaat het niet!!!!!
Eventueel in breder verband een informatieavond van de belangengroeperingen en de raad/college??

Dank voor uw aandacht.

Stichting Spankerenseweg Dieren
Jan Paul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten